Američan Bae je v severokorejském „speciálním vězení“ - víc se toho neví

Pchjongjang – Život ve „speciální věznici“ zahájil Američan korejského původu Kenneth Bae, který byl počátkem května v Severní Koreji odsouzen k 15 letům nucených prací. Další podrobnosti zatím k dispozici nejsou. USA už po vynesení rozsudku důrazně vyzvaly Pchjongjang, aby muže urychleně propustil.

Bae je šestý Američan zadržený v KLDR od roku 2009. Ostatní Američané byli nakonec deportováni, anebo propuštěni po diplomatických intervencích na nejvyšší úrovni; do některých případů se zapojili bývalí američtí prezidenti Bill Clinton a Jimmy Carter, kteří pokaždé osobně přijeli do KLDR. Podle analytiků není vyloučeno, že severokorejský vůdce Kim Čong-un zřejmě také bude usilovat o to, aby propuštění Baeho přijel domluvit některý z bývalých amerických prezidentů.

Bae, o němž severokorejské zdroje informují pod jeho korejským jménem Pe Jun-ho, skončil v severokorejském vězení loni 3. listopadu, kdy jako představitel jisté cestovní kanceláře navštívil s několika turisty přístavní město Rason na severovýchodě KLDR. KLDR ho obvinila, že se na jejím území pokusil vytvořit protirežimní buňku, a popírá spekulace zahraničních analytiků, že by rozsudku chtěla využít jako páky při diplomatickém vyjednávání se Západem.

Bae byl začátkem měsíce odsouzen za „zločiny proti lidově demokratické republice“ a poslán do pracovního tábora. „Během vyšetřování přiznal, že spáchal nepřátelské zločiny směřující ke svržení KLDR,“ napsala při zahájení soudu severokorejská oficiální tisková agentura KCNA s tím, že jeho zločin byl prokázán.

Japonský premiér je ochoten se sejít s Kim Čong-unem

Japonský premiér Šinzó Abe je připraven se sejít se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, pokud by to pomohlo vyřešit spory kolem Japonců unesených do KLDR v 70. letech. Abe se tak dnes vyjádřil v japonském senátu.

V úterý severokorejská státní tisková agentura KCNA uvedla, že do Pchjongjangu přijel na návštěvu jeden z Abeho poradců Isa Iidžima. Cíl jeho mise není známý a premiér Abe odmítl jeho cestu blíže komentovat. Japonská média nicméně spekulovala, že Iidžima odjel do KLDR s cílem obnovit rozhovory o unesených Japoncích či dohodnout případnou Abeho návštěvu. Japonsko v současné době nemá se Severní Koreou diplomatické vztahy.

Severní Korea přiznala, že v 70. a 80. letech minulého století unesla jistý počet japonských občanů za účelem výcviku špionů. Jejich osud je klíčovým tématem ve vztazích Japonska a KLDR.