V Cannes ukradli šperky pro filmové hvězdy za 20 milionů

Cannes - Zloději v hotelu ve francouzském Cannes ukradli v noci na dnešek šperky, které měly být věnované filmovým hvězdám. Škodu policie odhaduje na více než milion dolarů (přes 20 milionů korun). Ve městě na francouzské riviéře se v těchto dnech koná 66. ročník prestižního mezinárodního filmového festivalu.

„Stále se snažíme upřesnit čísla, ale suma ve výši jednoho milionu dolarů je v tomto pásmu,“ uvedl policejní mluvčí Bernard Mascarelli. Prokurátor Jean-Michel Caillau, který vyšetřování vede, řekl, že první odhady ukazují, že šperky mohly mít cenu až 1,4 milionu dolarů (zhruba 28,5 milionu korun).

Šlo o šperky, které švýcarský klenotnický dům Chopard jako sponzor festivalu propůjčoval těm největším hvězdám. Letos se s nimi na červeném koberci objevila například americká herečka Julianne Mooreová nebo anglická modelka Cara Delevingneová.

Trezor, kde byly šperky uloženy, někdo vytrhl a odnesl. Policie nyní prověřuje záznamy z bezpečnostních kamer a vyslýchá svědky, kteří mohli pachatele vidět. Podle Mascarelliho je „velmi nepravděpodobné, že to spáchal jeden člověk“. Zloději také podle všeho dobře věděli, co pracovník Chopardu v trezoru má. „Očividně se na (zástupce) zaměřili, neboť to není někdo, kdo vyhledával pozornost. Buď měli uvnitř komplice, nebo člověka, který byl s touto osobou v kontaktu a věděl, že tato osoba má šperky,“ dodal Mascarelli.

Organizátoři přehlídky ujistili, že hlavní festivalová trofej, Zlatá palma, je v bezpečí. 

Loupež se odehrála kolem 2:30 SELČ. Vedení hotelu, který se nachází naproti služebně městské policie, odmítlo incident komentovat. Zatím se k němu nevyjádřila ani firma Chopard.