Teroristé si díky chybě mohli nepozorovaně odletět z USA

Washington - Teroristé zařazení do amerického programu na ochranu svědků mohli využít své nové identity a bez povšimnutí se letecky pohybovat po území Spojených států nebo dokonce z Ameriky odletět. Může za to chyba, kvůli níž nebyla jejich jména aktualizována na seznamu nežádoucích osob v komerčních letech.

Svědci spojení s teroristickými činy, stejně jako svědci jiných zločinů, mohou již dlouhou dobu požívat ochrany amerických federálních úřadů. To jim dává možnost získat novou identitu a místo pobytu. V rámci tohoto programu jsou chráněni kupříkladu ti, kdo spolupracovali při stíhání osob odpovědných za atentát na Světové obchodní středisko z roku 1993, za bombový útok ve městě Oklahoma v roce 1995 či z plánovaného sebevražedného útoku v newyorském metru z roku 2009.

Americké ministerstvo spravedlnosti upřesnilo, že program ochrany svědků nepředal nová jména centru pro odhalování terorismu (Terrorist Screening Center, TSC), které řídí Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Tato chyba v komunikaci umožnila „malému, ale významnému“ počtu podezřelých či známých teroristů nastoupit na palubu komerčních letadel. „Je možné, že známí či podezřelí teroristé mohli odletět ze Spojených států nebo se letecky pohybovat na jejich území, a uniknout tak jednomu z hlavních způsobů vlády při identifikaci a pronásledování teroristů,“ konstatuje zpráva inspektorů amerického ministerstva spravedlnosti, podle něhož prý již byla zjednána náprava.