Tragédie netragédie. Textilky v Bangladéši musí šít dál

Dháka - Na průmyslovém předměstí bangladéšské metropole Dháky obnovilo provoz přes 300 textilních továren, které byly uzavřeny kvůli protestům dělníků proti nízkým platům a špatným pracovním podmínkám. Nepokoje vyvolalo dubnové zřícení osmipodlažní budovy na okraji Dháky, v jejíchž troskách zahynulo 1 127 lidí.

Tři stovky továren byly zavřeny z bezpečnostních důvodů během násilných protestů tisíců dělníků. Bouřili se proti špatným pracovním podmínkám a nízkým platům. Závody na průmyslovém okraji Dháky produkují skoro 20 procent veškerého exportu země.  

Asociace bangladéšských výrobců a vývozců oděvů, která reprezentuje 4 500 bangladéšských výrobců oblečení, se rozhodla továrny zprovoznit, když jí vláda slíbila zajistit bezpečnost v továrnách. Policie rozmístila kolem textilek, kde se vyrábí oblečení pro západní řetězce jako Walmart, H&M, Tesco, Inditex and Carrefour, obrněné vozy.

„Všechny továrny v průmyslovém pásu Ašulia byly znovu otevřeny,“ řekl viceprezident asociace Šahidulláh Azím. „Zatím nemáme žádné zprávy o protestech či násilí, ačkoli do továren přišlo jen 60 až 70 procent zaměstnanců, protože je dnes pátek,“ dodal. Pátek je v převážně muslimském Bangladéši dnem volna.

Po pádu objektu Rana Plaza s textilními provozy žádali rozhořčení dělníci popravu majitele budovy, který v den neštěstí do komplexu vpustil více než 3 000 dělníků, hlavně mladých žen, navzdory varováním, že jsou ve zdech domu praskliny.

Demonstranti požadovali rovněž zásadní zvýšení platů, které se v listopadu 2010 pohybovaly v průměru kolem 38 dolarů (necelých 980 korun) měsíčně. Minulý týden bangladéšská vláda zřídila komisi, jejímž úkolem bude rozhodnout o zvýšení minimální mzdy pro dělníky v textilkách. Kabinet také rozhodl umožnit zaměstnancům v textilních provozech zakládat odborové organizace bez povolení majitele továrny, které bylo doposud vyžadováno.