Krvavý den v Iráku nepřežilo osm desítek lidí

Bagdád - Při bombových útocích v Iráku zahynulo během dneška skoro 80 lidí. Je to nekrvavější den v zemi za posledních osm měsíců. Během posledních tří dní zemřelo jen v širším okolí metropole 130 lidí.

Nejméně 43 lidí zahynulo při dvou explozích u sunnitské mešity ve městě Bákubá severně od Bagdádu. Výbuch si vyžádal zhruba 60 zraněných.

Osm lidí zemřelo v Madáínu jižně od metropole, kde byl terčem pohřební průvod.

Další útok se odehrál v obchodním komplexu v sunnitské čtvrti na západobagdádském předměstí, kde zahynulo 21 lidí a dalších 32 utrpělo zranění. Krátce poté exploze otřásla další sunnitskou čtvrtí. Zemřeli zde čtyři lidé a více než dvě desítky vyvázly se zraněním.

Nálož explodovala také v kavárně ve městě Falúdža ležící asi 60 kilometrů západně od Bagdádu, zemřeli dva lidé.

Útoků na mešity v Iráku začalo přibývat po dubnovém policejním zásahu proti účastníkům protivládního protestu sunnitů v Kirkúku. Následovaly střety mezi sunnity a policií a po nich pak odvetné útoky jinde v Iráku.

Ve čtvrtek zemřelo při násilnostech v Bagdádu a Mosulu 17 lidí. Irák prožil krvavý den také ve středu, kdy při bombových útocích v metropoli a na severu země zahynulo přes 35 lidí. V dubnu při střetech policie se sunnity zahynulo za tři dny 200 lidí.  

Situace připomíná léta 2006 a 2007, kdy v Iráku bojovali proti sobě šíité a sunnité. Konflikt měl desítky tisíc obětí a zastavily ho až posílené americké jednotky a také sunitská domobrana, která se tehdy připojila k Američanům a začala bránit jednotlivé vesnice před extremisty.