Ohromný výbuch na Měsíci byl vidět i bez dalekohledu

Washington - Automatické teleskopy NASA zaznamenaly obrovskou explozi na Měsíci. Narazil do něj asi 40kilogramový meteorit a vyvolal deset světelných výbuchů. Vědci sledují dopady meteoritů na Měsíc už osm let. Podobných nárazů za tu dobu viděli víc než 300.

K výbuchu došlo 17. března. „Došlo k deseti explozím připomínajícím záblesk. Byly mnohem jasnější než to, co jsme vídali dosud,“ uvedlo v prohlášení oddělení NASA zabývající se sledováním meteoritů. Záblesky z výbuchů byly tak jasné, že kdokoliv, kdo v tu dobu sledoval Měsíc i bez dalekohledu, je mohl vidět.

Satelity NASA teď hledají kráter způsobený výbuchem. Mohl by mít průměr kolem 20 metrů. Po přezkoumání digitálních záznamů z teleskopů vědci odhadli, že kus vesmírné skály, který na Měsíc dopadl, měřil kolem 30 centimetrů a letěl rychlostí přes 90 tisíc kilometrů za hodinu. Exploze při dopadu měla sílu pěti tun TNT.

Ve stejnou dobu astronomové zachytili i zvýšený průlet meteorů kolem Země. Většina z nich ale ještě před dopadem shořela v atmosféře.

Poslední meteorit větších rozměrů dopadl na zemský povrch v únoru. Exploze nad ruským Čeljabinskem zranila 1 500 lidí, poškodila budovy a tlaková vlna rozbila okna v široké oblasti. Na Zemi dopadne každý den až 4,5 tuny meteoritů.