Asad vzkázal: Loď neopustím. A nechal namířit rakety na Tel Aviv

Tel Aviv / Damašek - Sýrie údajně zamířila své nejmodernější rakety proti Izraeli. Armáda prý dostala rozkaz odpálit střely země-země typu Tišrín na Tel Aviv v případě, že Izrael znovu zaútočí na cíl v Sýrii, napsal dnes britský deník The Sunday Times. Prezident Bašár Asad také v médiích oznámil, že navzdory tlaku Západu nehodlá z funkce odejít před volbami.

Aktivitu vládních jednotek prezidenta Bašára Asada podle britského listu zaregistrovaly výzvědné satelity. Zaměření raket, z nichž každá může nést půl tuny trhaviny, znamená podle Sunday Times výrazné zostření napjaté situace v regionu.

Podle zpráv médií Izrael od začátku roku už třikrát bombardoval cíle v Sýrii, aby zabránil předání moderních zbraní libanonskému šíitskému hnutí Hizballáh. Podle informací listu The New York Times předtím Izrael pohrozil Asadovi svržením, pokud by jeho režim nebo spojenecký radikální Hizballáh zareagovaly na možný nový izraelský zásah.

Jak může britský deník vědět, co má Asad v plánu?

Pravděpodobnost protiútoku Sýrie nebo jejích spojenců podle jednoho z izraelských bezpečnostních expertů roste s každým novým útokem Izraele. „Zvyšuje se tak stále tlak na syrské vedení a jeho spojence - Hizballáh a Írán,“ řekl Šlomo Brom z Institutu pro studia národní bezpečnosti v Tel Avivu. Informaci The Sunday Times o údajném zaměření syrské rakety na Izrael ale považuje za nevěrohodnou. „Jsou známi takovými loupežnickými historkami,“ řekl Brom, podle něhož nemůže britský deník vědět, co přesně má Asad v plánu.

On osobně prý ale vychází z toho, že při dalších útocích Izraele na cíle v Sýrii bude překročena „mez únosnosti“ a mohlo by dojít k reakci. „Izrael nemůže spoléhat na to, že už třikrát zaútočil a nic se nestalo, a že proto může zaútočit znovu,“ prohlásil Brom. Jestli ale reakce přijde po jednom, dvou nebo třech dalších útocích, to prý říci nedokáže.

Boje v Sýrii
Zdroj: ČT24

Asad: Izrael podporuje teroristy

V rozhovoru pro argentinský deník Clarín Asad zpochybnil úspěch mírových rozhovorů, které by se měly uskutečnit příští měsíc. Rovněž se distancoval od prohlášení některých syrských představitelů, že jeho vláda je ochotná vyjednávat s povstalci.

Bašár Asad o povstalcích:

„Vyjednávat můžete s politickými silami, ale ne s teroristy, kteří podřezávají hrdla, vraždí a používají chemické zbraně.“

„Nemyslíme si, že množství západních zemí opravdu chce vyřešení situace v Sýrii,“ uvedl Asad v rozhovoru. Tyto státy podle něj podporují „teroristy“, kteří bojují proti jeho vládě. Syrský vůdce zastával během interview velmi tvrdé postoje. Izrael obvinil, že rebelům poskytuje zpravodajskou pomoc, díky které pak mohou útočit na vládní vojáky. „Izrael přímo podporuje teroristické skupiny, a to dvěma způsoby: dává jim logistickou podporu a zároveň jim říká, na jaká místa zaútočit a jakým způsobem,“ prohlásil Asad.  

O sobě pak syrský prezident řekl, že si není vědom žádných chyb, kterých by se dopustil během více než dvouletého konfliktu. Odmítl také úvahy, že by v blízké budoucnosti mohlo dojít k rozhovorům mezi vládou a zástupci rebelů. „Jsme ochotni jednat s kýmkoli, kdo jednat chce. To ale nezahrnuje teroristy. Až složí zbraně a budou chtít dialog, nebudeme proti,“ uvedl Bašár Asad.

Sýrie je v krizi. A kapitán loď v bouři neopouští

Příští rok se mají v zemi konat prezidentské volby a Asad v rozhovoru potvrdil, že má v plánu opět kandidovat. „Sýrie je v krizi. Když se loď dostane do bouřky, kapitán ji neopouští. Bojuje s bouřkou a loď dovede zpátky do bezpečí. Já nejsem někdo, kdo utíká od svých povinností,“ prohlásil s tím, že nehodlá podlehnout tlaku Západu. Jako pozorovatele chce ale přijmout jen občany „přátelských zemí“, jako jsou Rusko a Čína, protože Západu nevěří.

Armáda dobyla Kusajr, prý s pomocí Hizballáhu

Dnešní útok syrské armády na Kusajr měl údajně výraznou podporu bojovníků libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Ranní bombardování předcházelo pozemní ofenzivě, při níž vojáci s tanky pronikli do centra města a obsadili mimo jiné radnici.

Povstalci drželi Kusajr rok a byli z něj schopni zablokovat silnici mezi Damaškem a pobřežím a komplikovat tak přesuny syrské armády. O osudu 30 000 obyvatel Kusajru, které armáda před týdnem vyzvala k evakuaci, nejsou k dispozici žádné informace. Podle opozice pro civilisty neexistovala bezpečná úniková cesta.