Delegace imámů i samotní Poláci zjišťují, co to byl holocaust

Varšava – Do Polska dorazila delegace 13 imámů z Indonésie, Saúdské Arábie, Palestiny a dalších muslimských zemí. Chtějí zde poznat skutečnou tvář holocaustu a hrůzy, které spolu s antisemitismem představuje. Kromě Osvětimi si už prohlédli i nově otevřené Muzeum polských Židů. Právě i díky němu nebo nedávnému 70. výročí povstání ve varšavském ghettu stoupá zájem o předválečnou židovskou historii a kulturu i v samotném Polsku.

Antisemitismus v muslimských zemích nabírá na síle a imámové nezřídka čerpají informace o židovském národě z neblaze proslulých a výrazně antisemitských Protokolů sionských mudrců. Návštěva ve Varšavě jim má ukázat, co se zde před 70 lety opravdu dělo.

Podle posledních statistik zemřelo v nacistických vyhlazovacích táborech na území Polska zhruba šest milionů Židů, z toho tři miliony místních. Jen ve Varšavě žilo před válkou skoro 300 000 Židů. Nacistické vraždění jejich komunitu téměř vymazalo. Teď se paměť o ní postupně vrací.   

Předválečná židovská komunita ve Varšavě
Zdroj: ČT24

Pomohlo 70. výročí povstání ve varšavském ghettu i moderní Muzeum polských Židů. Není ještě úplně hotové, ale jeho budovu i první akce už navštívily desítky tisíc lidí. „Jsme velmi spokojení. Chtěli bychom, aby chodilo ještě víc osob, ale to nás teprve čeká,“ doufá Pawel Wojtalewski z festivalu Nové židovské hudby.

Populární začínají být i historické procházky po stopách dávné židovské čtvrti. Z předválečné židovské Varšavy téměř nic nezůstalo, její poslední stopy ale přitahují čím dál více lidí, i když si většinu budov musí už jenom představovat.

O procházky po stopách židovské čtvrti je ve Varšavě zájem
Zdroj: ČT24

Delegaci imámů ještě čeká setkání s polským vrchním zemským rabínem Michaelem Schudrichem a setkání s místními křesťanskými a židovskými komunitami v Polsku. Podobně zaměřených návštěv z muslimského světa v poslední době přibývá, nedávno zavítala třicetičlenná delegace imámů do Francie.