Pchjongjang střílí rakety do moře už třetí den

Pchjongjang – Třetí den po sobě dnes Severní Korea vypálila ze svého východního pobřeží rakety krátkého doletu. Jako v předešlých případech obě dopadly do Japonského moře. Podle jihokorejského ministerstva obrany se pravděpodobně jedná o typ KN-02, který má údajně dolet kolem 120 kilometrů. Spojené státy a Rusko komentují manévry KLDR zdrženlivě.

Od soboty tak KLDR vystřelila už šest raket krátkého doletu. V sobotu tři, jednu v neděli a dvě dnes. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun toto počínání v neděli označil za „nebezpečné stupňování napětí“ a vyzval Pchjongjang ke zdrženlivosti a k návratu k jednacímu stolu.

Severokorejský Výbor pro mírové sjednocení vlasti dnes sdělil, že Pchjongjang podnikl v sobotu a v neděli pokusné odpaly raket v rámci vojenského cvičení, jehož cílem je posílit odstrašující prostředky proti „americkým a jihokorejským plánům na jaderné útoky vůči KLDR“.

Korejská televize k odpalování raket krátkého doletu
Zdroj: ČT24

Podobné raketové zkoušky provedl Pchjongjang již v minulosti, nyní ale test přichází po období velkého napětí na Korejském poloostrově, které vyvolaly zpřísněné sankce Rady bezpečnosti OSN vůči Severní Koreji. Ty byly reakcí na třetí severokorejský jaderný test z letošního února. KLDR v uplynulých měsících zasypávala Jižní Koreu a Spojené státy hrozbami jaderného či raketového útoku.

Moskva i Washington zůstávají v klidu

Americký Pentagon se nervozitu kolem startů severokorejských raket snažil zmírnit. Mluvčí ministerstva obrany sice připustil, že na testy lze pohlížet jako na provokaci, nicméně prohlásil, že sám se „zatím k takovému hodnocení neuchýlí“.

K severokorejským testům se vyslovil i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Vášně podle jeho vyjádření na Korejském poloostrově utichají. „Mám-li věřit médiím, pak jde o starty raket krátkého doletu, které nemají balistickou dráhu letu. Rezoluce Rady bezpečnosti OSN zakazuje Severní Koreji testovat balistické rakety, takže formálně nejde o nic zakázaného,“ prohlásil ruský ministr. Dřívější severokorejské testy podobných zbraní podle Lavrova žádné velké stížnosti nevyvolaly.

Podle analytiků jsou odpaly raket krátkého doletu buď součástí snahy KLDR zlepšit kvalitu raket a zvýšit jejich dolet, nebo pokusem upoutat americkou a jihokorejskou pozornost v klidnějším období po zvýšení napětí na Korejském poloostrově.