Syrská armáda prý dobyla strategické město Kusajr

Damašek - Dvacet vojáků syrského režimu a třicet členů libanonského hnutí Hizballáh zemřelo podle syrských povstalců v bojích u města Kusajr na západě země. Podle syrské státní televize vojáci Bašára Asada toto strategické povstalecké město v neděli dobyli, rebelové to ale popírají.

Povstalci drželi Kusajr rok. Mohli z něj blokovat silnici mezi Damaškem a pobřežím, a komplikovat tak přesuny vládních jednotek. Armáda město před nedělním frontálním útokem řadu týdnů obléhala.

Skutečnost, že se bojů v Sýrii účastní stále větší počet Libanonců, vyhrocuje napětí i v libanonském městě Tripolis. Při nedělních střetech mezi alávity (vyznavači odnože šíitského islámu) podporujícími Asada a sunnitskými sympatizanty syrské revoluce přišli o život dva lidé. Dalších 30 lidí bylo zraněno.

Více než dva roky trvající konflikt v Sýrii si podle opozice vyžádal už na 94 tisíc mrtvých. Zároveň vyhnal z domovů zhruba 1,5 milionu Syřanů, kteří hledají útočiště v sousedních zemích. Největší břemeno jejich přijetí leží na Libanonu a Jordánsku. Mezinárodní humanitární organizace Oxfam dnes apelovala na dárce, aby poskytli více peněz na pomoc syrským uprchlíkům v těchto dvou zemích. Oxfam vyčíslil finanční potřebu na zlepšení podmínek pro syrské uprchlíky na 53 milionů dolarů (zhruba 1,1 miliardy korun).