Mursí se rozhodl jednat: Kvůli sedmi uneseným poslal na Sinaj tanky

Káhira - Egyptská armáda vyslala tanky na sever Sinajského poloostrova, kde neznámí ozbrojenci ve čtvrtek unesli sedm členů bezpečnostních sil. Na kontrolním stanovišti v oblasti Vádí Achdar zajali tři policisty a čtyři vojáky. Tři z rukojmích pracovali na hraničním přechodu v Rafáhu, který spojuje Egypt s pásmem Gazy.

Egyptský prezident Muhammad Mursí se dostal kvůli rukojmím pod velký tlak poté, co únosci o víkendu zveřejnili video s unesenými muži. Ti na záznamu tvrdí, že byli mučeni, a egyptskou vládu prosí, aby přistoupila na požadavky únosců: Výměnou za jejich osvobození mají úřady propustit vězněné bojovníky ze Sinajského poloostrova. Egyptští činitelé měli s únosci kontakt prostřednictvím vyjednávačů, Mursí ale dal kvůli neúspěchu jednání zelenou armádě, která má rukojmí osvobodit.

Na protest proti únosu v pátek kolegové zadržovaných mužů uzavřeli hraniční přechody do Gazy. Tento krok dnes kritizoval mluvčí palestinského hnutí Hamás jako „neopodstatněný“, protože únos je podle něj vnitřní záležitostí Egypta, který se Gazy netýká.

Podle izraelsko-egyptské mírové smlouvy z roku 1979 má být Sinajský poloostrov demilitarizovaný. Izrael ale vzhledem k situaci už v roce 2011 souhlasil s egyptskou žádostí o posílení egyptských jednotek na poloostrově – jak k ochraně tamního plynovodu, tak i ke zklidnění kočovných kmenů. Mnoho zemí nedoporučuje svým občanům cesty do tohoto regionu, pokud nejsou neodkladné, a vybízí turisty, aby se zdržovali ve velkých letoviscích při pobřeží.