Barma propustí další politické vězně

Washington - Barma bude propouštět další politické vězně. Oznámil to americký prezident Barack Obama, který se v Bílém domě sešel se svým barmským protějškem Thein Seinem. Obama během schůzky vyzdvihl politické a ekonomické reformy ve východoasijské zemi, znepokojen je prý naopak násilím páchaným na tamních muslimech.

Washingtonská cesta barmského vůdce je první státní návštěvou prezidenta této země od roku 1966. Barmu dlouhá desetiletí ovládala vojenská junta a Obama kvůli schůzce čelil kritice od lidskoprávních organizací, které mu vyčítaly, že údajně legitimizuje režim násilně potírající politické oponenty.

Thein Sein krátce před cestou do USA amnestoval více než dvě desítky politických vězňů v rámci demokratických reforem zahájených předloni, kdy juntu vystřídala civilní vláda. Dnes podle Obamy přislíbil, že propustí další vězně. Od jeho nástupu do čela státu se dostaly na svobodu stovky vězňů svědomí včetně vůdkyně barmské opozice a nositelky Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij.

Barack Obama:

„Prezident Sein mi řekl, jak chce pokračovat - propustí další politické vězně, zajistí, že barmská vláda přijme do zákona některé z politických reforem, které už často probíhají - aby byly zákony jistotou pro budoucnost.“

Podle obhájců lidských práv však další stovky politických vězňů zůstávají za mřížemi a režim je propouští pouze v diplomaticky dobře načasovaných chvílích.

V reakci na reformní proces v Barmě Washington zrušil většinu sankcí, které vůči režimu uplatňoval kvůli porušování lidských práv. Zlepšující se vztahy mezi Barmou a Západem symbolizovala v listopadu návštěva Obamy v Barmě, kam zavítal jako vůbec první americký prezident v dějinách.

Su Ťij a Barack Obama
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Během dnešní schůzky Obama ocenil snahu Thein Seina vést zemi na „dlouhou a někdy obtížnou, ale v posledku správnou a následováníhodnou cestu“ k demokracii. Padesátimilionová země má podle něj předpoklady stát se nejen fungující demokracií respekutjící lidská práva, ale i úspěšnou ekonomikou.

Podle šéfa Bílého domu se však musí Barma nejprve vypořádat s násilím vůči muslimům, ke kterému v zemi opakovaně dochází. „Vysidlování lidí, násilí, které je vůči nim směřováno, to musí skončit,“ řekl Obama.

Obama jednal ve Washingtonu se Seinem (zdroj: ČT24)