Íránský exprezident ani Ahmadínežádův spojenec do voleb neprošli

Teherán – V polovině června se v Íránu konají prezidentské volby. Těch se ovšem nezúčastní ani bývalý prezident Akbar Hášemí Rafsandžání, ani spojenec současného prezidenta Ahmadínežáda Esfandjár Rahím Mašáí. Tyto dva kandidáty totiž vyřadila ze seznamu uchazečů Íránská Rada dohlížitelů.

Prezidentské volby v Íránu se budou konat 14. června. O post hlavy státu se ucházelo 686 kandidátů, jenže konečný volební seznam sestavuje Rada dohlížitelů. Ta přitom vybrala jen osm kandidátů. Na seznam se přitom nevešel bývalý prezident Akbar Hášemí Rafsandžání ani bývalý šéf Ahmadínežádova úřadu Esfandjár Rahím Mašáí. 

Rafsandžání zřejmě radě připadal na prezidenta už příliš starý, je mu 78 let. Mluvčí rady přitom v pondělí řekl, že rada k volbám nepustí fyzicky nezpůsobilé osoby, což byla podle všeho narážka na Rafsandžádího vysoký věk. 

Mašáí zase patří ke kruhům, které nejsou oblíbené mezi konzervativním duchovenstvem. 

Na konečném seznamu je osm kandidátů. Jsou to nynější vyjednávač v jaderné problematice Saíd Džalílí, teheránský starosta Mohammad Báker Kálíbáf, Džalílího předchůdce Hasan Rúhání a bývalý ministr zahraničí Alí Akbar Velájatí. Na seznamu je také bývalý velitel islámských revolučních gard Mohsen Rezáí, který kandidoval i ve volbách v roce 2005, ale nakonec odstoupil, a také bývalý předseda parlamentu Gholám Alí Haddad Ádel, dále Mohammad Gharazí, který byl ve vládě bývalého prezidenta Akbara Hášemího Rafsandžáního, a bývalý viceprezident Mohammad Rezá Áref, který je na seznamu jediný z reformátorů.

Nynější prezident Ahmadínežád již znovu o prezidentský úřad usilovat nemůže, neboť to nepovolují íránské zákony.