Hněv mládeže roste – další neklidná noc ve Stockholmu

Stockholm – Stockholm opět zažil bouřlivou noc. Zatímco o víkendu se nepokoje soustředily jen do předměstí Husby, teď se výtržnosti šíří i do dalších částí města. Rozzuřený dav v noci na dnešek opět zapaloval auta a demoloval obchody. Média píší o obavách, že se situace na předměstí vymkne kontrole.

Předměstí švédské metropole zažila v noci na dnešek další násilnosti. Ty se přitom šíří z Husby, kde žijí převážně přistěhovalci, do dalších čtvrtí. Rozbouřený dav převážně mladých lidí podobně jako v noci na pondělí házel na policisty kameny a zapaloval auta. Ve čtvrti Jakobsberg vytloukli výtržníci okna na policejní stanici, pak dav vtrhl i do nákupního centra. 

„Tato místa doposud nebyla (nepokoji) postižena, je to smutné. Zdá se, že kvůli pozornosti, které se jim dostává v Husby, lidé zneužívají příležitost i v dalších oblastech,“ řekl mluvčí stockholmské policie Kjell Lindgren. 

Švédský premiér Fredrik Reinfeldt:

"Jsou zde skupiny mládeže, které si myslí, že mohou a že by měly změnit společnost násilím. Vyjasněme si to  není to správné. Násilí nás nesmí ovládnout."

Šířící se násilnosti vzbuzují v místních obavy, že úřady situaci nezvládnou. „Mám strach, že se to ještě zhorší. Bude to vypadat jako ve Francii,“ řekl jeden z obyvatel čtvrti Kista, který připomněl tři týdny trvající pouliční boje v Paříži a v dalších francouzských městech v roce 2005. 

I když organizace Megafonen, která reprezentuje obyvatele stockholmských předměstí, oznámila, že nepokoje jsou reakcí na policejní zásah, při kterém zemřel 69letý muž, který policisty ohrožoval mačetou, švédská média vidí příčiny spíše v nespokojenosti chudých obyvatel. Lidé prý žádají dlouhodobé řešení sociálních problémů místo zvyšování počtu hlídkujících policistů.

Nepokoje ve Stockholmu
Zdroj: ISIFA/EPA/FREDRIK SANDBERG