Vatikán informoval, jak bojuje proti praní špinavých peněz

Vatikán - Vatikán zveřejnil první zprávu o boji proti praní špinavých peněz. Podle ní obdržel tamní úřad pro kontrolu finančních toků (AIF) loni šest zpráv o podezřelých interních transakcích, zatímco v předešlém roce pouze jednu. Dvě z nich předal vatikánským vyšetřovatelům. Podle šéfa úřadu Reného Brülharta jsou zprávy o podezřelých transakcích signálem, že systém dohledu AIF nad finančními toky ve Vatikánu začíná fungovat.

AIF, který dnes zveřejnil svou vůbec první výroční zprávu, vznikl v roce 2010 s cílem pomáhat v boji proti trestné činnosti finančního charakteru a proti praní špinavých peněz ve vatikánské bance. Ta spravuje peníze Vatikánu a katolických organizací po celém světě. Italská centrální banka se domnívá, že někteří Italové ve vatikánské bance ukrývají své příjmy před zdaněním. Vatikán se rozhodl úřad zřídit, aby se vyhnul podezření, že podporuje ilegální aktivity, a zbavil se pověsti neprůhledného finančního centra.

V kompetencích AIF coby nezávislého orgánu je mimo jiné dohlížet nad finančními záležitostmi Vatikánu. Úřad ale ve své desetistránkové zprávě neuvádí, že loni přistoupil k inspekcím, hodnocení rizik nebo jiným dozorovým činnostem tohoto druhu. Ty jsou přitom podle mezinárodních doporučení zásadní k tomu, aby se zabránilo praní špinavých peněz nebo financování terorismu. Ve zprávě chybějí i zmínky o potížích, které vedly k tomu, že ve Vatikánu nebylo možné letos několik měsíců používat bankovní karty. To se nepříznivě dotklo například turistů.

Vatikán podle šéfa AIF provede v příštích měsících změny v zákonech, aby více odpovídaly doporučením evropského výboru proti praní špinavých peněz (Moneyval). Také prý v současnosti probíhají kontroly majitelů bankovních účtů. Zprávu o dosaženém pokroku má Vatikán tomuto výboru Rady Evropy předložit v září, uvedl Brülhart.

Telefonát Josefa Kašpara (zdroj: ČT24)