Při výslechu zastřelili muže, který se znal s bostonským atentátníkem

Orlando (USA) – Americká policie zastřelila v Orlandu na Floridě 27letého Ibragima Todaševa, který měl údajně vazby na bostonského atentátníka Tamerlana Carnajeva. Při výslechu začal být Todašev agresivní, vyšetřovatele napadl a jeden z nich jej pak smrtelně zasáhl. Do Orlanda zamířil z Washingtonu zvláštní tým FBI, který bude okolnosti střelby řešit.

Agenti FBI spolu se státní policií vyslýchali Todaševa žijícího v Orlandu; muž však v jednu chvíli zaútočil nožem proti agentovi FBI. Jeden z vyslýchajících jej pak smrtelně zasáhl zbraní. Zraněný agent byl po potyčce s Todaševem převezen do nemocnice, jeho zranění však nejsou vážná. Podle prohlášení FBI není zatím zcela jasné, kdo vypálil smrtící ránu. Vedle federálních agentů byli u výslechu přítomni také dva policisté státu Massachusetts.

Todašev podle místních médií znal Tamerlana z tréninků a zápasů bojových sportů, kterým se oba věnovali. Podle úředních záznamů žil Todašev loni ve městě Watertown poblíž Bostonu. Zda měla policie nějaké důkazy o jeho případné účasti na přípravě teroristických činů, není známo. 

Vyšetřovatelé se od dubnového útoku na Bostonský maraton zaměřili na členy čečenské komunity v USA, k níž bratři Carnajevové náleželi. Cílem výslechů je také odhalit případnou další teroristickou činnost. Tamerlan Carnajev, který je považovaný za hlavního strůjce atentátu, zemřel po přestřelce s policií; jeho mladší bratr Džochar je s řadou zranění ve vězeňské nemocnici. Hrozí mu trest smrti. Žádné další osoby kvůli přípravě útoku policie neobvinila.

Jeden z Todaševových přátel orlandské televizní stanici WESH řekl, že je FBI nejprve vyslýchala společně, pak prý agenti oznámili, že potřebují Todaševa o pár hodin déle a přivezou jej zpět domů. „Mluvívali spolu (s Carnajevem) po telefonu. Naposledy asi před měsícem. Po tom útoku jsem tomu nemohl uvěřit. FBI se ptala 'Jaká je spojitost?' Ale nebyla žádná spojitost,“ prohlásil zmíněný přítel Chusen Taramov. Podle něj chtěl Todašev v těchto dnech odletět do Čečenska, FBI jej ale prý přesvědčila, aby to nedělal.

Todašev byl dříve v květnu zatčen a obviněn z těžkého ublížení na zdraví kvůli potyčce před obchodním domem v Orlandu. Popral se tam se dvěma muži - otcem a synem - o parkovací místo. Mladší z nich musel do nemocnice s roztrženým rtem a vyraženými zuby. Z vazby se Todašev dostal na kauci 3 500 dolarů (70 000 korun).