Tornáda jsou v Moore častými hosty. Kryty a sklepy přesto lidé nemají

Moore – Meteorologové většinou stihnou varovat lidi před blížícím se tornádem deset minut předem. V pondělí dostali obyvatelé města Moore varování celých 16 minut předem. Ani to ale tisícovkám z nich nestačilo. Jednoduše neměli kam utéct – většina domů totiž nemá sklepy ani takzvané bezpečné místnosti, kde by mohli přečkat nejhorší. A to i přesto, že Oklahoma leží v „Tornádové aleji“ - oblasti, kde vzniká celosvětově nejvíc tornád.

Na zdevastovaném předměstí Oklahoma City stále probíhá sčítání škod a lidé se snaží ve změti trosek najít aspoň malé kousky, které by jim připomínaly jejich dosavadní životy. Dvacet čtyři lidé zemřelo, zničeno bylo 2400 domů. Odhad škod se už teď šplhá ke dvěma miliardám dolarů.

Starosta města už oznámil, že chce prosadit zákon nařizující zakomponování bezpečné místnosti v každém domě, který v budoucnu v oblasti vyroste.

Zdemolované lékařské středisko v Moore
Zdroj: ISIFA/Brett Deering/Getty Images

Bezpečné místnosti a sklepy nemají rodinné domy a v drtivé většině ani veřejné budovy. Z části proto, že na jejich stavbu federální úřady odmítly dát peníze, protože měly zrovna „jiné priority“, zčásti za to může fakt, že Oklahoma má vysokou hladinu podzemní vody a budování sklepů na takovém místě je buď přímo nemožné, nebo finančně velmi náročné. A většina rodin si sklep za několik tisíc dolarů prostě nemůže dovolit.

Rodina Keitha Morgana měla štěstí. Betonový sklep vybudovali teprve nedávno. „Byl to obrovský vítr, vytrhnul dveře zezadu a okna a dokázal vytáhnout kuchyňský stůl a židle skrz okna směrem k bouři,“ popisuje majitel domu.

Základní škola Plaza Towers před tornádem a po něm
Zdroj: ČT24/maps.google.cz, ČT24, Isifa (Benjamin Krain/Getty

Děti se schovaly na chodbě školy. Ani ta je ale neochránila

Více než stovka oklahomských škol bezpečnou místnost má. Základní škole Plaza Towers ale chyběla. Bohužel právě přes ni se tornádo přehnalo plnou silou a prakticky ji do základů zničilo. Většina dětí se schovala v umývárně. Devět jich ale stihlo doběhnout jen na chodbu. přežily jen dvě - díky tomu, že je jejich těhotná učitelka kryla vlastním tělem.

Město Oklahoma City zasáhlo v minulosti více tornád než kterékoli jiné město USA. Stejná oblast byla v roce 1999 zasažena větrnou bouří nejvyššího stupně intenzity, jejíž větry dosahovaly až 486 kilometrů za hodinu. Komentátoři místních televizních stanic se však shodují, že dopad této bouře je nejhorší, jaký kdy viděli. „Za těch 18 let, co dělám zprávy o tornádech v Oklahoma City, jsem nic podobného neviděl. Tohle je bez debat to nejhorší,“ prohlásil reportér stanice KFOR Lance West.