Ve Stockholmu pokračovaly nepokoje, hořelo na patnácti místech

Stockholm - Už čtvrtou noc stovky mladých lidí v předměstských imigrantských čtvrtích Stockholmu podpalují auta a útočí na posílené oddíly policie. Podle policejní zprávy se násilnosti rozšířily do severních a jižních čtvrtí. Po střetech zůstaly poškozené dvě školy a umělecké centrum. Příčinou je podle švédských médií nezaměstnanost, problémy s bydlením a rostoucí chudoba. Pět lidí bylo zadrženo, jeden policista byl vážně zraněn. Premiér Fredrik Reinfeldt vyzval ke klidu v zemi.

Jak upřesnil spolupracovník ČT Tomáš Sniegoň, auta v noci na dnešek hořela asi na patnácti místech Stockholmu a policii se zatím nedaří dostat situaci pod kontrolu. Policie uvedla, že akce jsou koordinované a dobře organizované, nicméně neuvedla, kdo by za nimi mohl stát. Sniegoň rovněž popřel předchozí informace, že několik automobilů bylo dnes podpáleno i v jihošvédském Malmö.

Výtržníci se do stockholmských ulic vydali hned po setmění, rozbíjeli okna, zakládali ohně, ničili obchody a školy. Postiženy jsou podle švédských médií především čtvrti obývané sociálně slabšími vrstvami s velkým podílem přistěhovalců. Útočníci jsou vesměs mladí lidé kolem 20 let. Ve středu krátce po desáté večer se výtržníci shromáždili ve čtvrti Husby v severozápadním Stockholmu, kde také o víkendu nepokoje začaly. Mládež se sešla na hlavním náměstí, mnozí s maskami na obličejích. Přibližně ve stejnou dobu vzplály ohně ve čtvrti Hagsätra na jihu metropole. Dav zde napadl policejní hlídku a jeden z policistů musel být hospitalizován s vážným poraněním hlavy.

Velké množství přistěhovalců přichází do Švédska ze sousedních severských zemí, ale vysoké procento pochází z rozvojového světa a válečných zón. Loni do země přijelo 103 000 imigrantů, z nichž 43 900 žádalo o politický azyl. Téměř polovina z těchto lidí přišla ze Sýrie, Afghánistánu nebo Somálska.

Podle OSN je Švédsko mezi 44 průmyslovými zeměmi světa na čtvrtém místě v celkovém počtu žadatelů o azyl a na druhém místě v počtu žadatelů o azyl na jednoho obyvatele.

Stockholmští hasiči zasahovali u osmi desítek incidentů po celém městě. Jejich práci přitom výrazně brzdili právě výtržníci, kteří po nich házeli kameny a nechtěli jim dovolit dostat se k požárům. Významně byla zasažena čtvrť Ragsved, kde útočníci zapálili policejní stanici a zasypali policisty kamením.

Příčinou nepokojů je podle švédských médií nezaměstnanost, neuspokojivá bytová situace přistěhovalců, sociální vyloučení a rozmáhající se chudoba. Přestože životní úroveň ve Švédsku stále patří k nejvyšším v Evropě, vládě se nedaří zastavit rostoucí nezaměstnanost mladých lidí, která nejvíc zasáhla právě přistěhovalce. Zatímco mezi rodilými Švédy je nezaměstnanost asi šestiprocentní, mezi přistěhovalci přesahuje 16 procent.

„Chápu, proč jsou mnozí lidé žijící na těchto předměstích rozhořčení,“ prohlásila ministryně spravedlnosti Beatrice Asková. „Sociální vyloučení je vážnou příčinou mnoha problémů,“ dodala. Rouzbeh Djalaie, novinář místního listu Norra Sidan, upozornil na často necitlivý přístup policistů, kteří prý zastavují mladé lidi tmavší pleti na ulici a bezdůvodně jim kontrolují doklady.