Nepokoje ve Švédsku se šíří mimo metropoli

Stockholm - Nepokoje, které již takřka týden otřásají Stockholmem, se v noci na dnešek poprvé ve významnější míře rozšířily mimo švédskou metropoli. Ve městě Örebro, které se nachází 160 kilometrů západně od Stockholmu, asi 25 maskovaných osob zapálilo tři automobily, školu a pokusilo se podpálit rovněž policejní stanici. Také ve stotisícovém Linköpingu vzdáleném od metropole asi 300 kilometrů hořela auta, útočníci se pokusili zapálit i školu a školku. Drobné incidenty jsou hlášeny rovněž z Malmö a Uppsaly.

Naopak situace v hlavním městě se uklidňuje, pravděpodobně také díky policejním posilám přivolaným do Stockholmu z Malmö, Göteborgu a dalších měst. Posily zamířily do hlavního města po páteční krizové schůzce u premiéra Fredrika Reinfeldta. Mírné uklidnění situace mohlo přinést i zákulisní jednání úřadů s představiteli místních komunit. 

V ulicích se objevily i desítky krajně pravicových extremistů

Do ulic Stockholmu, kde nepokoje pokračují už šestým dnem, ale opět vyšly desítky mladých lidí, 19 z nich policie zatkla. Na předměstích v noci na dnešek shořelo 20 až 30 automobilů. Výtržníci už ale na rozdíl od předchozích nocí neházeli kameny na policisty nebo hasiče. Policie na jižním předměstí Stockholmu v pátek pozorovala také desítky krajně pravicových extremistů. Panují obavy, že by mohli na nepokoje zareagovat vlastními násilnými akcemi.

Pouličními incidenty jsou postiženy především čtvrti obývané sociálně slabšími vrstvami s velkým podílem přistěhovalců. Nepokoje, jež v zahraničí poškodily pověst Švédska jako mírumilovné země s vysokou životní úrovní, vyvolaly v zemi debatu o asimilaci přistěhovalců, kteří představují 15 procent z devítimilionové populace.

Skoro každý pátý imigrant je bez práce

Mnohé imigranty nalákala v minulosti do Švédska vstřícná přistěhovalecká politika, středopravá vláda ale od svého nástupu k moci v roce 2006 postupně omezuje sociální výhody. Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Švédsko zaznamenalo za posledních 25 let vůbec největší nárůst sociální nerovnosti ze všech rozvinutých zemí.

Obětí zvětšující se propasti mezi bohatými a chudými se stává především přistěhovalecká mládež, která má problémy najít práci, postrádá vzdělání a cítí se být vytlačována na okraj. Zatímco mezi rodilými Švédy je nezaměstnanost asi šestiprocentní, mezi imigranty přesahuje 16 procent.