Německo varovalo před terorismem. V pohotovosti je kvůli finále Ligy mistrů

Berlín - Německá policie od rána monitoruje situaci v souvislosti s dnešním finále Ligy mistrů, nejprve totiž varovala před možným teroristickým útokem na veřejných shromážděních fotbalových fanoušků. Lidé po celé zemi budou sledovat na velkoplošných obrazovkách londýnský zápas mezi Bayernem Mnichov a Borussií Dortmund. Zpráva původně přišla od ruské tajné policie, nebyla prý ale konkrétní a s finále Ligy mistrů přímo nesouvisela. Policie kvůli ní však výrazně zvýšila bezpečnostní opatření v Berlíně a dalších městech. Informaci přinesl server Spiegel Online. Utkání pak můžete sledovat od 20:30 na ČT sport a na našem sportovním webu.

Varování předal ministerstvu vnitra šéf Spolkového kriminálního úřadu (BKA), podle nějž byla hrozba útoku spojena s islamisty. Ti prý plánují bombový útok. Šéf Spolkového kriminálního úřadu (BKA) Jörg Ziercke proto na tajné schůzce informoval zástupce spolkového ministerstva vnitra a ministerstev v jednotlivých spolkových zemích. Ruská tajná služba FSB ovšem poté jmenovala konkrétní osobu podezřelou z terorismu a Spolkový kriminální úřad (BKA) ji už údajně identifikoval.

Hans-Peter Friedrich, německý ministr vnitra

„Německo stojí už delší dobu na mušce mezinárodního terorismu. Nyní ale nemáme žádné náznaky týkající se plánů nebo cílů útoku.“

Podle Zierckeho existovaly vážné náznaky, že by se útočníci mohli zaměřit na fotbalové fanoušky, jichž se dnes večer sejdou ke společnému sledování zápasu po celé zemi desetitisíce.

Po Bostonském maratonu jsou bezpečnostní složky raději v pozoru

Agentura DPA upozorňuje, že podobná varování v minulosti často vyšla naprázdno. Policie i tak hodlá nasadit veškeré prostředky, aby zvýšila bezpečnost. V paměti totiž stále zůstává nedávný útok na Bostonský maraton, během nějž zemřeli tři lidé. Policisté proto chtějí při příchodu například všem divákům prohlížet tašky, aby vyloučili možnost, že někdo do davu pronese výbušninu. Na podezřelé aktivity jednoho z údajných bostonských atentátníků Tamerlana Carnajeva přitom americké úřady upozornila právě ruská kontrarozvědka.

Nejvíce lidí bude utkání sledovat v Dortmundu, v Mnichově a v Berlíně. V Dortmundu se pod střechou dvou Vestfálských sportovních hal sejde 18 000 diváků, dalších odhadem 45 000 lidí zaplaví náměstí před radnicí. Bayern svým fanouškům nabídl možnost sledovat zápas na domácím stadionu Allianz Arena, kapacita 66 000 míst je už vyprodaná. Další desetitisíce fanoušků vyjdou do ulic v Berlíně, kde je přichystané promítání na tradičním místě blízko Braniborské brány v centru města.