Indičtí maoisté zaútočili na vládní konvoj, 28 mrtvých

Rájpur - Nejméně 28 lidí zemřelo při útoku maoistických ozbrojenců poblíž indického města Rájpur. Povstalci stříleli na projíždějící vládní konvoj. Mezi oběťmi jsou představitelé vládní strany Indický národní kongres (INK), policisté i stoupenci strany. Dalších 24 lidí je zraněných, nejméně 11 z nich je v kritickém stavu.

Maoisté zaútočili na úzké lesní silnici ve středoindickém státě Čhattísgarh. Členové vládní kongresové strany se tudy vraceli z předvolebního mítinku. Dvě stě povstalců nejprve pokácelo stromy a zahradilo s nimi cestu, poté odpálili nálož, a když lidé z aut začali utíkat, zahájili palbu. Mezi mrtvými je i předseda INK ve státě Čhattísgarh Nand Kumár Pátil a jeho syn.

Do nemocnic, kam převezli zraněné, okamžitě přijel i indický premiér a šéfka kongresové strany Sonia Gándhíová. Maoisty dlouhodobě označují za největší bezpečnostní hrozbu v zemi. „Nařídili jsme důsledné vyšetřování, abychom něčemu podobnému mohli v budoucnosti předejít. Chceme znát detaily toho, co se stalo, je to útok na demokracii,“ prohlásil předseda vlády v indickém Čhattísgarhu Raman Singh.

Radikálům se při útoku podařilo zabít i jednoho z jejich nejvýraznějších odpůrců - Mahindru Karmu. V roce 2008 založil iniciativu Salwa Judum - v překladu klidný lov. Skrze ni se maoisty snažil odříznout od zásob v čatísgarských vesnicích. Milice se ale staly terčem kritiky. Pod zástěrkou boje proti maoistům se údajně dopouštějí zvěrstev na místních kmenových obyvatelích patřících na nejnižší příčky indického společenského žebříčku.

Útok na vládní konvoj (zdroj: ČT24)

INK je v Čhattísgarhu hlavní opoziční stranou. V poslední době tu posílila své politické aktivity a snaží se získat přízeň kmenů před státními volbami, které se mají konat letos v prosinci. Podle analytiků mohl být útok varováním, aby se strana nesnažila o vliv v oblasti, kde mají maoisté tradičně největší podporu.

Povstalci, inspirovaní učením Mao Ce-tunga, v Indii působí hlavně v chudých odlehlých místech. Tvrdí, že bojují za práva rolníků, chtějí svrhnout vládu a nastolit komunismus. Jen za posledních několik let zabili na 2 000 policistů a civilistů. Vláda už jim nabízela mírové rozhovory, ale neúspěšně. Maoisté požadují, aby byly nejprve staženy tisíce příslušníků polovojenských sil, kteří proti nim mají bojovat.