Bejrút zasáhly dvě rakety, mluví se o odvetě za Sýrii

Bejrút - Libanonské hlavní město zasáhly dnes ráno dvě rakety. Podle armády byly vypálené z hor jihovýchodně od města. K útoku, při kterém byli zraněni nejméně čtyři lidé, se zatím nikdo nepřihlásil. Může ale jít o reakci na sobotní projev vůdce libanonského hnutí Hizballáh, který oznámil, že jeho bojovníci budou dál zapojení do občanské války v Sýrii a na straně prezidenta Bašára Asada zůstanou až do jeho vítězství. Syrští povstalci popírají, že by s útokem měli cokoliv společného.

Jedna střela dopadla na prodejnu aut v blízkosti rušné křižovatky a zranila čtyři osoby, údajně jde o syrské dělníky. Druhá raketa zasáhla byt v jedné z budov. Tato střela zřejmě nevybuchla a nikoho nezranila, způsobila ale velké materiální škody. Libanonská armáda tvrdí, že rakety byly ruské výroby a musely být odpáleny z libanonského území. Našla údajně i odpalovací zařízení, na místo už vyslala i svou jednotku.

Rakety dopadly do čtvrtí obývaných převážně libanonskými šíity, kde je velká podpora hnutí Hizballáh. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Mohlo by se ale jednat o reakci na projev vůdce radikálního šíitského hnutí, který oznámil, že jeho bojovníci zůstanou v Sýrii až do konce a zvítězí. „Britové, Francouzi, Italové, Němci, Arabové, Turci a ostatní, ti všichni pracují pro Američany. Tato válka, stejně jako ty předešlé, je naše! To my, s boží pomocí, přineseme konečné vítězství!“ uvedl Hasan Nasralláh v televizním projevu natočeném na neznámém místě. Syrští povstalci spojování s útokem odmítají.

Bejrút zasáhly dvě rakety
Zdroj: ČTK/AP/Hussein Malla

Hizballáh potvrdil letos na konci dubna, že se již před několika měsíci zapojil do občanské války v Sýrii. Jeho muži bojují po boku syrské armády zejména na západě země, kde se účastní bitvy o město Kusajr. „Nasralláhovo prohlášení je jasným vyhlášením války Sýrii a syrskému lidu,“ reagoval na jeho projev zástupce povstaleckého Syrského národního shromáždění Adíb Šišaklí.

Dva roky trvající konflikt v Sýrii Libanon polarizoval. Sunnitští muslimové podporují povstání proti prezidentovi Bašáru Asadovi, zatímco šíitský Hizballáh podporuje vládnoucí režim v Damašku. Boje, které se tento týden mezi oběma stranami odehrály v Tripolisu na severu Libanonu, si vyžádaly nejméně 25 mrtvých. Místní lidé si příliš dobře pamatují vleklou občanskou válku a teď se proto obávají jejího návratu.„Hizballáh dokázal, že není libanonskou stranou. Je to íránská organizace, která tu operuje. Je to ozbrojená skupina, která ukazuje svou druhou tvář,“ prohlásil bývalý libanonský premiér Fuád Siniora.

Napětí v Libanonu tématem Událostí ČT (zdroj: ČT24)