Odpůrců homosexuálů bylo v ulicích Paříže požehnaně

Paříž – Je to přesně osm dní, co ve Francii definitivně platí zákon, který umožňuje homosexuálním párům uzavírat sňatky a adoptovat děti. To vyvolalo bouřlivé reakce. Právě dnes se konala manifestace proti legalizaci sňatků – organizátoři uvádějí, že účastníků bylo více než milion, policie hovoří o počtu 150 000. V ulicích bylo na 4 500 policistů.

Demonstranti vyzvali prezidenta k odchodu z funkce

Krajně pravicoví demonstranti vyvěsili transparent na sídlo vládnoucí strany, ve kterém vyzvali současného prezidenta k odchodu. Protesty tak podle agentur upozorňují na nespokojenost s prezidentem, kterému kvůli ekonomické recesi a vysoké nezaměstnanosti věří stále méně lidí.

Nicméně podle průzkumu více než polovina Francouzů zákon, který umožňuje sňatky lidí stejného pohlaví, podporuje. Více než 70 procent se jich pak domnívá, že protesty by měly skončit. Protestující doufají, že i když se jim nepodařilo zákon zablokovat, podaří se jim prostřednictvím demonstrací alespoň zastavit nebo zpomalit přijetí dalších zákonů, které mají umožnit párům stejného pohlaví asistovanou reprodukci.

Demonstrant:

„Nemůžeme se vzdát. Musíme dokázat, že nejdůležitější je rodina a práva dítěte. Ten zákon se musí zrušit, a pokud jednoho dne bude v parlamentu jiná většina, začneme to hned prosazovat. Neskončíme, dokud ten zákon nepřestane platit.“

V ulicích hlídalo na 4 500 policistů

Francouzské úřady v obavě z možného násilí rozmístily do ulic na 4 500 policistů. Již v sobotu večer zadržela policie 50 lidí, kteří se připoutali řetězy ke kovovým zátarasům na Champs Elysées a zapálili kouřové bomby.

Dnešní protest byl až téměř do konce pokojný. Když se už hlavní část demonstrantů rozcházela domů, propukly potyčky mezi radikálními odpůrci sňatků homosexuálů s holemi v rukou a policií, která proti nim na Esplanade des Invalides použila slzný plyn.

Bezpečnostní opatření byla v Paříži posílena také po sobotním útoku na francouzského vojáka na hlídce, kterého zranil neznámý muž v pařížské podnikatelské a obchodní čtvrti La Défense dvěma bodnými ranami nožem do krku.

Už tak hustou atmosféru vystupňovala sebevražda ultrapravicového aktivisty a esejisty Dominiqua Vennera, který se zastřelil v katedrále Notre-Dame v Paříži poté, co nechal poslední vzkaz na internetovém blogu verbující proti imigrantům a „odpornému“ zákonu legalizujícímu sňatky homosexuálů.

Jde o klíčovou sociální reformu socialistického prezidenta Françoise Hollanda a oficiální schválení zákona následovalo po měsících trpkých politických diskusí i největších pravicových demonstracích v ulicích za celá desetiletí. Skupiny na ochranu lidských práv rovněž zaznamenaly prudký nárůst počtu případů útoků proti homosexuálům po celé Francii.

Ve středu se má ve městě Montpellier na jihovýchodě Francie konat první sňatek gayů.

Policie nakonec demonstranty rozháněla slzným plynem (zdroj: ČT24)