V Srbsku pohřbili posledního jugoslávského krále

Bělehrad – Srbští monarchisté se sešli ve městě Topola, aby se rozloučili s posledním jugoslávským králem Petrem II. Karadjordjevičem a dalšími členy královské rodiny. Petr II. zemřel v americkém Denveru v roce 1970, jeho ostatky se ale do Srbska dostaly až letos v lednu. Monarchie v Srbsku skončila za druhé světové války. Před 12 lety se ale do země vrátili potomci královské rodiny, ti teď zastávají především ceremoniální roli.

Za vysokých státních poct byly dnes do hrobky královského rodu Karadjordjevičů v centrálním Srbsku ve městě Topola na hoře Oplenac uloženy ostatky posledního jugoslávského krále Petra II. Karadjordjeviče, jeho ženy Alexandry, matky královny Marie a bratra Andreje. Všichni zemřeli v zahraničí, jejich ostatky se do Srbska vrátily až letos. 

Ceremoniálu se zúčastnil králův syn, korunní princ Alexandr II. Karadjordjević a nejvyšší představitelé srbského státu, včetně prezidenta Tomislava Nikoliče a premiéra Ivici Dačiče, i srbské pravoslavné církve. Bohuslužbu vedl patriarcha srbské pravoslavné církve Irinej. 

Petr II. Karadjordjević byl třetím a zároveň posledním jugoslávským králem. Jeho otce Alexandra I. Karadjordjeviče zavraždil v roce 1934 v Marseille bulharský terorista. Petr se ale na trůn dostal až v roce 1941, protože v době otcovy smrti mu bylo teprve 11 let. Během druhé světové války ale vláda monarchie v Srbsku skončila. Nicméně potomci královské rodiny se do země v roce 2001 vrátili a mají hlavně ceremoniální roli.