Ruská dodávka zbraní syrskému režimu má prý zabránit cizí intervenci

Damašek - Syrská opozice dnes ocenila ohlášené zrušení zbrojního embarga ze strany Evropské unie, zatímco Rusku se toto rozhodnutí nelíbí. Moskva přitom vzápětí oznámila, že sama hodlá v prodeji zbraní syrské vládě pokračovat a že chystaná dodávka ruského protileteckého systému S-300 má odradit od případné zahraniční intervence. Izrael v případě uskutečnění dodávky pohrozil adekvátní reakcí.

Zbrojní embargo EU vůči Sýrii končí

Ministři zahraničí EU se v Bruselu v noci na dnešek nedokázali dohodnout na další podobě zbrojního embarga vůči Sýrii, které zakazuje dodávky zbraní syrské opozici a jehož platnost vyprší posledním květnovým dnem. O vývozu zbraní tak budou členské státy následně rozhodovat samy, byť se prozatím zavázaly po určitý čas zbraně do Sýrie nedodávat. Ministr Karel Schwarzenberg Českému rozhlasu řekl, že výsledek náročného jednání znamená vítězství Británie a Francie. „V praxi je to tak, že embargo tento měsíc skončí, pak to bude na odpovědnosti jednotlivých států. Vlastně jsme ustoupili od unijního řešení, protože nebyla možná dohoda,“ řekl Schwarzenberg.

EU zavedla zbrojní embargo v květnu 2011, vztahovalo se na opozici i na vládu. Letos v únoru se unie dohodla na určitém zmírnění, které umožňuje vybavovat opozici nebojovými vojenskými prostředky. Součástí sankcí je zákaz přistávání jakýchkoli syrských nákladních letadel na letištích EU. Jednotlivé státy jsou povinny prohlédnout lodě nebo letadla směřující do Sýrie při podezření, že převážejí zbraně. Zmrazen je majetek 54 skupin a 179 jednotlivců, kteří nesou hlavní odpovědnost za situaci v Sýrii. Je zakázán export monitorovacího materiálu.

„Ukončili jsme zbraňové embargo vůči syrské opozici,“ prohlásil britský ministr zahraničí William Hague po bruselském jednání. Dodal, že Británie neplánuje žádné bezprostřední dodávky zbraní syrským rebelům, ale rozhodnutí jí dává větší prostor k případné budoucí reakci, pokud se situace v zemi dále zhorší. Na svém Twitteru Hague napsal, že rozhodnutí EU z dnešní noci je správné. Později také řekl, že pro Asada znamená „důrazné poselství“.

Ministři zahraničí EU na jednání o zbrojním embargu vůči Sýrii
Zdroj: ČTK/AP/Yves Logghe

Syrská opozice doufá, že rozhodnutí EU bude účinné, Rusku se naopak nelíbí

Jeden z velitelů opoziční Syrské svobodné armády Kásim Saadaddín řekl, že toto rozhodnutí mělo přijít dříve. „Doufáme, že to bude účinné a že nepůjde jen o slova,“ prohlásil. Mluvčí opoziční koalice Luaj Safí řekl, že pro opozici toto rozhodnutí přichází pozdě a nemusí být dostačující.

Země EU nyní chtějí vyčkat na výsledek chystané červnové konference o Sýrii v Ženevě, která by se měla pokusit najít politické řešení občanské války v zemi. Schwarzenberg připustil, že pokud ženevská vyjednávání skončí bez dohody, začnou zřejmě některé unijní státy vyzbrojovat syrskou opozici. Právě přípravu této konference ale podle Ruska rozhodnutí EU komplikuje. „Přímo to poškozuje naději na svolání této mezinárodní konference,“ řekl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Unijní ministryně zahraničí Catherine Ashtonová uvedla, že státy EU před 1. srpnem chtějí svůj postoj k syrským sankcím znovu posoudit.

Rjabkov syrskou opozici obvinil z neschopnosti dohodnout se na zastoupení v Ženevě, což je prý překážkou uspořádání konference. Podle Rjabkova na tom nesou vinu USA a EU, které sice za opozicí stojí, ale nejsou schopny zajistit výběr zástupce, který by reprezentoval celou opozici. K nočnímu rozhodnutí EU o zbrojním embargu proti Sýrii Rjabkov řekl, že je to „přiléváním oleje do ohně“ a příklad uplatnění dvojího metru.

EU podporuje teroristy, zlobí se syrská vláda

Syrská vláda zrušení zbrojního embarga odsoudila a označila je za překážku mezinárodních snah o nalezení politického řešení krize v zemi. V prohlášení zveřejněném státní agenturou SANA syrské ministerstvo zahraničí zároveň obviňuje EU z „podpory a povzbuzování teroristů“ dodávkami zbraní v rozporu s mezinárodními zákony a Chartou OSN.

Dodávka protileteckého systému do Damašku má odradit od zahraniční intervence, říká Moskva; Izrael hrozí reakcí

Rusko je hlavním dodavatelem zbraní Damašku. Rjabkov prohlásil, že ohlášená dodávka ruského protileteckého systému S-300 syrské vládě je stabilizační, jelikož odradí „horké hlavy“ od případné zahraniční intervence. Smlouva na dodání systému podle něj byla podepsána již před několika lety. Rjabkov řekl, že přes kritiku Západu a Izraele Rusko dodávku nejmodernější verze S-300 nezruší. Systém má dolet 200 kilometrů a je schopen sestřelit několik terčů zároveň. Zkomplikuje kromě jiného pokus zřídit nad určitou částí Sýrie bezletovou zónu, jak žádá opozice. „Chápeme obavy, které k nám doléhají z mnoha metropolí, a uvědomujeme si, že naše partery tato záležitost znepokojuje. Nemáme důvod své stanovisko měnit,“ řekl Rjabkov.

Izrael se ale cítí ohrožen, protože syrská armáda tak získá systém, který by mohl ohrozit jeho letadla. Od dodávky se nedávno snažil odradit ruského prezidenta Vladimira Putina osobně izraelský premiér Benjamin Netanjahu. „Systém zatím nebyl dodán a doufám, že nebude. Ale jestliže nešťastnou náhodou (rakety) do Sýrie dorazí, budeme vědět, co dělat,“ řekl izraelský ministr obrany Moše Jaalon.

Politický geograf Michael Romancov pro ČT:

„Rusko od počátku syrského problému varuje, že by se mohl opakovat takzvaný libyjský scénář - navzdory tomu, že situace v Libyi a v Sýrii je výrazně odlišná. Rusko z toho má strach a dá se to pochopit, protože investovalo do Sýrie obrovské množství energie a finančních prostředků a má tam svůj nezpochybnitelný, všemi hráči dobře viditelný zájem, a to je ruská vojenská, respektive námořní přítomnost ve Středozemním moři.“

Ministr mezinárodních vztahů Juval Steinic upozornil, že nejde o výhradně obrannou záležitost, jak tvrdí Rusko, ale že rakety mohou být použity k sestřelení civilního letadla. Obvinil Rusko z poskytování „podpory brutálnímu režimu“ dodávkou raket, zatímco Asad zabíjí ve vlastní zemi civilisty. Rakety podle něj mohou skončit v rukou skupin, jimž nejsou určeny, nebo také Asadových íránských spojenců. Steinic prohlásil, že Izrael se ještě nevzdal myšlenky, že Rusko od dodávky odradí.

Senátor McCain jednal se syrskou opozicí

Americký senátor a někdejší prezidentský kandidát John McCain v pondělí tajně překročil turecko-syrskou hranici a v Sýrii několik hodin jednal s veliteli Syrské svobodné armády (FSA). Je vůbec nejvyšším americkým představitelem, který do Sýrie přijel. V dubnu se podobně jako on na sever území dostal americký velvyslanec Robert Ford a také on se sešel s opozičními vůdci. McCain patří ke kritikům politiky americké administrativy v Sýrii a k těm, kdo požadují důraznější pomoc opozici.

Ministerstvo zahraniční USA potvrdilo, že o McCainově pobytu v Sýrii ví. Velitel FSA Sálim Idrís na serveru Daily Beast sdělil, že návštěva přišla ve vhodný čas, protože povstalci se snaží USA právě nyní přesvědčit k poskytnutí zbrojní pomoci. Chtějí těžké zbraně a zřízení bezletové zóny. „Senátorova návštěva v Sýrii je v této době velmi užitečná a významná. Máme-li změnit situaci v Sýrii, potřebujeme americkou pomoc, nacházíme se ve velmi kritické situaci,“ řekl Idrís.

Libanonská armáda v Arsálu
Zdroj: Bilal Hussein/ČTK/AP

Při přestřelce na libanonsko-syrské hranici padli tři Libanonci

Ozbrojenci v noci na dnešek zastřelili na libanonsko-syrské hranici tři libanonské vojáky. Podle libanonské armády se jim pak podařilo uprchnout do Sýrie. Incident se stal u vesnice Arsál, kudy syrští povstalci pašují z Libanonu zbraně. Dva z vojáků přišli o život na místě, třetí zemřel po převozu do nemocnice. Arsál obývají hlavně sunnité, kteří podporují syrské povstalce. Jeho okolí bylo dějištěm podobných přestřelek mezi libanonskými vojáky a povstalci už v minulosti. V únoru při jedné z nich přišli o život dva vojáci a dva z povstalců.

Syrský konflikt má dle opoziční bilance na kontě na 90 000 obětí. Už několik týdnů se ho vojensky účastní také libanonský šíitský Hizballáh. Jeho bojovníci pomáhají syrské armádě dobýt zpět strategické město Kusajr, jímž vede důležitá silnice spojující Sýrii s východním Libanonem.