V boji s koronavirem má Francie první oběť

Paříž - Ve Francii zemřel podle tamních zdravotnických úřadů první ze dvou hospitalizovaných pacientů nakažených novým nebezpečným koronavirem. Ten Světová zdravotnická organizace (WHO) označuje za blízkovýchodní syndrom virového onemocnění dýchacích cest MERS. Od září 2012 nakazil již nejméně 44 lidí, z nichž 22 zemřelo. Většinu případů registruje Saúdská Arábie, další oznámily Katar, Jordánsko, Tunisko, Spojené arabské emiráty, Německo, Británie a Francie.

První francouzskou obětí se stal pětašedesátiletý muž, který se symptomy nového koronaviru přijel z Dubaje. Byl přijat 23. dubna v nemocnici ve Valenciennes na severu Francie se zažívacími problémy, jeho onemocnění novým koronavirem se potvrdilo 7. května. Začal mít problémy s dýcháním a byl nakonec převezen do nemocnice Rogera Salengra v Lille. Druhým pacientem je padesátník, který v nemocnici ve Valenciennes od 27. do 29. dubna sdílel pokoj s prvním nakaženým, u něhož v té době ještě koronavir nebyl diagnostikován. Podle úřadů je druhý muž stále hospitalizován v Lille.

Koronavirus
Zdroj: Health Protection Agency/AP Photo

Světová zdravotnická organizace (WHO) se stále více kloní k tomu, že nová forma koronaviru je přenosná kontaktem s nakaženou osobou.