Povolební pat zažehnán – Bulharsko má konečně novou vládu

Sofia – Bulharský parlament dnes schválil novou úřednickou vládu, kterou po neúspěšných jednáních parlamentních stran sestavil nestraník Plamen Orešarski. Ten bude muset zemi vymanit z tíživé ekonomické situace.

Ve 240členném zákonodárném sboru hlasovalo pro nového premiéra z 217 přítomných poslanců 120 zástupců socialistické strany a strany etnických Turků. Poslanci tak definitivně zažehnali politický pat, který zemi zachvátil po květnových parlamentních volbách. Ani vítězná strana (GERB) bývalého premiéra Bojka Borisova, ani opoziční socialisté nebyli schopní přemluvit další dvě parlamentní strany ke spolupráci, a nikdo tak nedokázal sestavit koalici. Šanci proto dostali úředníci. 

Jednou z priorit úřednické vlády bude zavést potřebné kroky k oživení ekonomiky, zejména k získání investic. Orešarski bude muset přijmout nezbytná sociální opatření vzhledem k velké nespokojenosti obyvatelstva, jehož vzbouření vedlo v únoru k pádu tehdejší vlády a k předčasným volbám. 

Vláda bude také usilovat o zvýšení transparentnosti a efektivnosti energetického sektoru, který byl rozbuškou vlny demonstrací. Lidem došla trpělivost s chudobou i s politiky, když jim poskytovatelé energie - mezi které patří rakouská společnost EVN a české firmy ČEZ a Energo-Pro - na počátku roku předložili vysoké účty.

K hlavním osobnostem patří kromě premiéra i bývalá zástupkyně Evropské komise v Bulharsku, nestranice Zinaida Zlatanovová. Jako vicepremiérka bude mít na starosti záležitosti justice a vnitra a dohlížet bude také na přidělování prostředků z evropských fondů. Ministerstvo zahraničí povede sedmatřicetiletý dosavadní socialistický poslanec v Evropském parlamentu Kristian Vigenin. V čele ministerstva financí stanul šestatřicetiletý makroekonom Petar Čobanov a resort hospodářství a energetiky má na starosti Dragomir Stojnev, který vystudoval mimo jiné ekonomiku na pařížské Sorbonně.