Britové drží na základně v Afghánistánu desítky vězňů

Londýn - Až 90 Afghánců zadržují několik měsíců britské jednotky ve vězení na jihoafghánské základně Camp Bastion. BBC to potvrdil britský ministr obrany Philip Hammond. Vězně ale nikdo z ničeho neobvinil, jejich zadržení je proto podle obhájců v rozporu s mezinárodním právem a připomíná situaci na Guantánamu. Advokáti, kteří zastupují osm Afghánců, žádají nejvyšší soud, aby je osvobodil.

Britští právníci, kteří zastupují osm zadržovaných Afghánců, tvrdí, že jejich klienti byli zadrženi britskými vojáky při incidentech v provinciích Hílmand a Kandahár. Jsou přitom drženi na základně od osmi do 14 měsíců, a to aniž by byli obviněni. Jeden z vězňů má být přitom ještě teenager. 

Ministr řekl pro BBC Radio 4: „Nechceme nic víc než předat tyto lidi afghánským úřadům.“ Podle něj teď britské úřady jednají s Afghánci o tom, jak vězně bezpečně předat afghánské justici. 

Britské jednotky v Afghánistánu smějí zadržovat podezřelé bez obvinění 96 hodin, jen „za výjimečných okolností“ pak i déle.

Podle britského ministra obrany Hammonda jsou mezi zadržovanými podezřelí z toho, že zabili britské vojáky. „Tito lidé jsou podezřelí z vražd britských vojáků, z nastražování výbušnin,“ tvrdí Hammond. Britové je drží prý proto, že v případě jejich propuštění by hrozilo britským vojákům nebezpečí, a taky proto, že se Afghánci ještě nedohodli, jak a kam vězně předat. 

„Vyskytly se obavy ohledně jednoho afghánského vězeňského zařízení. Nedostali jsme záruky, že vězni nebudou převezeni právě tam. Proto jsem loni v listopadu rozhodl, že musíme pozastavit převozy vězňů, dokud nebude tento problém vyřešen,“ dodal Hammond. 

Mluvčí afghánského ministra obrany to komentuje: „Vězni musí být předáni afghánským úřadům, až nám budou předáni, budou souzeni podle afghánských zákonů a mezinárodních dohod.“

Phillip Hammond:

„Máme velmi přísné postupy pro monitorování a schvalování každého zadržení, pro prodloužení vazby nebo hlídání zdravotního stavu vězňů.“