Haag osvobodil šéfy Miloševičových tajných služeb

Haag - Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu dnes zprostil obžaloby z válečných zločinů v Bosně a v Chorvatsku dva bývalé představitele srbských bezpečnostních služeb Jovicu Stanišiče a Franka Simatoviče. Oba patřili k nejbližším spolupracovníkům zesnulého srbského exprezidenta Slobodana Miloševiče. Srbsko rozsudek ocenilo, Bosna naopak vyjádřila zklamání.

Bývalý šéf tajných služeb Jovica Stanišić (62) a bývalý velitel srbských speciálních jednotek Franko „Frenki“ Simatović (63) byli obžalováni z odpovědnosti za vraždy a deportace desetitisíců Muslimů (dnes Bosňáků) a Chorvatů v Bosně a Hercegovině a v Chorvatsku během válečných konfliktů, jež v letech 1991–1995 provázely rozpad jugoslávské federace.

ICTY
Zdroj: ISIFA/Michel Porro/Getty Images

Vina Stanišiče a Simatoviče nebyla podle soudce Alphonse Orieho prokázána. Jak řekl, nebyly předloženy dostatečné důkazy svědčící o tom, že by některý z obžalovaných pomáhal vojákům, kteří byli údajně odpovědní za vraždy a další zločiny. Orie zároveň nařídil okamžité propuštění obou mužů z vazební věznice tribunálu. Žalobce žádal pro oba doživotí.

Rozsudek následuje tři měsíce po rozhodnutí odvolacího senátu ICTY, který zbavil obvinění bývalého velitele jugoslávské armády Momčila Perišiče z napomáhání a podněcování zločinů páchaných vzbouřenými Srby v Bosně. Oba verdikty podporují často opakovaná ujišťování Bělehradu, že Srbsko záměrně nepomáhalo zločinům, jichž se dopouštěli srbští rebelové v Bosně a v Chorvatsku.

V Srbsku radost, v Bosně zklamání

Srbský premiér Ivica Dačić rozsudek uvítal: „Takovýto verdikt má pro Srbsko velký význam.  Srbská vláda vždy trvala na rovném procesu pro všechny obžalované před ICTY, protože je to jediný způsob, jak zjistit pravdu o válce v tomto regionu a zajistit podmínky pro usmíření, mír a stabilitu v tomto regionu.“ Zklamání ale vyvolala zpráva v Bosně mezi blízkými muslimských obětí zločinů, které krvavou válku provázely. „Je to neuvěřitelné a nepřijatelné! Blahopřeju haagskému tribunálu a jeho soudcům,“ reagovala ironicky předsedkyně Společnosti matek ze Srebrenice Munira Subašičová. „Je to politické rozhodnutí. Jsem šokovaná,“ dodala.