Řekneme vám, proč jsme vás špehovali. Ale nikomu ani muk

Washington - Americké ministerstvo spravedlnosti organizuje besedy s předními zpravodajskými organizacemi, kterým chce objasnit nedávné skandály kolem špehování novinářských telefonátů. Ministerstvo ale podmínilo účast na besedě tím, že novináři budou o jejím průběhu mlčet. Řada médií proto účast odmítla.

Ministerstvo spravedlnosti před třemi týdny přiznalo, že zajistilo výpisy o hovorech z více než dvou desítek telefonních linek agentury Associated Press (AP). Údajně mělo jít o součást vyšetřování úniku tajných informací, které novináři AP získali a použili ve zprávě z loňského května o operaci CIA proti al-Káidě v Jemenu. Předmětem zájmu vyšetřovatelů se měla stát rovněž elektronická pošta a telefonní hovory reportérů televize Fox News.

Ministr spravedlnosti Eric Holder na rozhořčené protesty médií zareagoval návrhem, že postup ministerských úředníků v besedě vysvětlí. Některá média s návrhem souhlasila, jiná, například agentury Reuters a AP, televize CNN nebo list The New York Times, účast odmítla. Důvodem je Holderova podmínka, že beseda bude důvěrná a informace z ní neproniknou na veřejnost.

Ti, kteří na schůzku přišli, nakonec slib mlčenlivosti porušili. Médiím čekajícím na výsledky jednání totiž řekli, že se Holder omluvil. Podle editora deníku Washington Post Martina Barona šlo o konstruktivní setkání.

Podle oficiální ministerské zprávy mají být podobné schůzky „součástí diskuse o existujících směrnicích, jimiž se řídí vyšetřování týkající se reportérů“.