Dítě i matka v ohrožení života, salvadorské úřady přesto nepovolily potrat

Salvador - Vážně nemocná žena, které nejvyšší soud v Salvadoru nepovolil potrat, příští týden porodí císařským řezem. Potrat není v zemi povolený, žena je ale vážně nemocná a dítě, které nosí, nemá šanci přežít. Navíce není ani jisté, že žena vůbec porod přežije. I proto žádala úřady, aby jí interrupci povolily, jenže marně.

Salvadorský nejvyšší soud odmítl povolit ženě potrat, i když jí selhávají ledviny a má lupus, chronické onemocnění postihující hned několik orgánů v těle. Lékaři navíc zjistili, že ani dítě zřejmě nebude schopno po porodu přežít. Plod se totiž vyvíjí buď jen s částí, nebo zcela bez mozku – trpí takzvanou anencefalií, kdy nedochází k vývinu kostí lebky a mozku. Většina dětí s touto vadou zemře ještě před narozením nebo těsně po něm.   

A ohrožen je porodem podle lékařů i život ženy, které média přezdívají Beatriz. Ve středoamerickém převážně katolickém Salvadoru jsou ale interrupce zcela zakázány. I v místní ústavě je stanoveno, že lidský život musí být chráněn již „od okamžiku početí“. Nejvyšší soud proto ženinu žádost zamítl. „Tento soud rozhodl, že práva matky nemohou mít přednost před právy nenarozeného dítěte. Interrupce nemůže být povolena, protože by to bylo v rozporu s ústavou, která zaručuje ochranu od momentu početí,“ odůvodnili soudci verdikt. 

Podle Martina Raye, odborníka na Latinskou Ameriku, přitom vždycky tak přísné zákony v zemi neplatily. V roce 1983 bylo uzákoněno, že žena smí jít na potrat po znásilnění nebo při poškození plodu. V roce 1997 se situace ale změnila a zákony opět nepovolují potrat vůbec.  

Potraty jsou v Latinské Americe zakázány celkem v sedmi zemích – kromě Slavadoru jsou to ještě Dominikánská republika, Nicaragua, Chile, Honduras, Haiti nebo Surinam. Interrupci povolují na Kubě, v Guayaně, Puerto Ricu a Uruguay, ovšem jen v případech incestu, znásilnění nebo v případě ohrožení života rodičky.

Rozhovor s Martinem Rayem (zdroj: ČT24)