Blockupovaný Frankfurt – protesty proti úsporným opatřením

Frankfurt – Několik tisíc lidí v německém Frankfurtu nad Mohanem demonstrovalo proti moci bank a proti zavádění úsporných opatření v zadlužených evropských zemích. Akci svolalo hnutí Blockupy. Demonstranti se střetli s policií. Protestující házeli na pořádkové síly lahve a dělobuchy, policie jim to oplatila slzným plynem.

Kritici kapitalismu z hnutí Blockupy přitáhli do Frankfurtu pestrou směs demonstrantů: od anarchistů a komunistů po mladé odboráře. V centru evropského finančnictví, kde sídlí i Evropská centrální banka, demonstrovalo podle policie sedm, podle organizátorů až 20 tisíc lidí. A to přesto, že krize se Německu zatím vyhýbá. 

Několik demonstrantů se nepohodlo s policisty. Těžkooděnci skupinu obklíčili. Vzduchem létaly lahve. Policie následně skupinu rozdělila a volný průchod umožnila jen poklidným účastníkům akce. 

Ve Frankfurtu se demonstrovalo už v pátek. Několik tisíc lidí na zhruba tři hodiny zablokovalo sídlo Evropské centrální banky (ECB), aby tak vyjádřilo odpor proti politice úsporných opatření v době finanční krize. 

Volání po změně kurzu nezní jen z ulic. Zmírnění úsporných opatření požaduje i řada evropských vlád. A hlavní zastánce šetření, Berlín, krok za krokem ustupuje. 

Dosud neoblomná kancléřka Merkelová teď slibuje krizí zmítaným zemím až 70 miliard eur na investice. Mají zmírnit katastrofální nezaměstnanost. A Německo už nestojí v cestě ani prolomení tzv. fiskálního paktu Itálií nebo Španělskem. Brzdu proti dluhům přitom Berlín prosadil teprve před několika měsíci.

Blockupy obsadilo Frankfurt (zdroj: ČT24)