Tornáda a záplavy v Oklahomě a okolí po sobě zanechaly 15 mrtvých

Washington - Tornáda a následné záplavy v Oklahomě a okolních státech si vyžádaly přinejmenším 15 obětí na životech, včetně nejméně dvou dětí. Ovšem tato čísla nejspíše nejsou konečná, úřady totiž ještě několik lidí pohřešují. Zranění utrpělo více než sto lidí, několik je jich v kritickém stavu. Řádění živlu po sobě zanechalo také značné hmotné škody. Přitom stejnou oblast zhruba před dvěma týdny zasáhlo ještě silnější tornádo.

Americký Středozápad zasáhly větrné víry znovu v pátek. Tedy necelé dva týdny poté, co obří tornádo zdevastovalo oklahomské město Moore a zabilo tam 24 lidí. Meteorologická služba pro Oklahomu odvolala pohotovost týkající se tornád, ale ponechala v platnosti výstrahu kvůli záplavám.

Úřady v Oklahomě potvrdily po posledním tornádu devět obětí, z toho pět stále nebylo identifikováno. Dosud není jasné, kolik lidí strhla povodňová vlna, která tornádo doprovázela, prohlásil mluvčí policie v Oklahoma City Jay Barnett.

Ve státě Missouri, který s Oklahomou sousedí, zahynuli kvůli bouřím tři lidé. Guvernér Missouri Jay Nixon, jenž se vydal na zasažená místa, vyzval obyvatele státu, aby se zaplaveným oblastem vyhnuli. Další tři lidé podle televizní stanice CBS zemřeli v Arkansasu během bleskové povodně.

Podle záchranářů při nejnovějším řádění živlu způsobili chaos a problémy lidé, kteří z postižené oblasti prchali v autech. Řada silnic tak byla zcela zablokována a mnohé posádky vozů se musely potýkat s povodní. Mnoho lidí utrpělo zranění při nehodách a velká voda se stala osudnou mimo jiné pro jistou matku s dítětem, jejichž těla objevili záchranáři na dálnici.

„Největší hrozbou teď nebyla tornáda, ale záplavy,“ dodal Barnett. Záchranáři nalezli v řece Oklahomě tělo čtyřletého dítěte. Strhnul ho proud už v pátek, když se spolu s dalšími šesti členy rodiny uchýlilo před nepřízní počasí do příkopu. Barnett stejně jako místní úřady podle televize Fox News nevěděl, zda chlapcovo tělo je zahrnuto v oklahomské bilanci devíti mrtvých.

Z řeky Oklahomy hasiči zachránili pětiměsíční dítě se ženou, stav batolete je kritický. Oklahomské úřady pohřešují další nejméně tři děti mladší pěti let. Mezi mrtvými, které hlásí Oklahoma, je Tim Samaras se synem Paulem a Carl Young, zahynuli v El Renu při sledování tornáda. Trojice proslula jako takzvaní lovci tornád, znají je například diváci pořadu Storm Chasers stanice Discovery Channel.

Záplavy v americkém Osage City
Zdroj: ČTK/AP/Kristopher Wilson

Bouřkový útvar, který Oklahomu zasáhl, sestával z několika tornád. Podle amerických médií oblast Oklahoma City zasáhlo od pátku celkem pět tornád, v nichž vichr doprovázený krupobitím dosahoval rychlosti až 145 kilometrů za hodinu.

Ročně se přes Spojené státy přežene v průměru 1 200 tornád. Nejčastěji jsou jimi postiženy vnitrozemní státy s rozsáhlými planinami, tedy Texas, Oklahoma a Kansas. Silná tornáda ale zná také přímořská Florida.