Dunaj v Pasově dál roste, situace v Rakousku je katastrofální

Berlín - Hladina Dunaje v německém Pasově vystoupala dnes odpoledne do rekordní výšky 12,66 metru a překonala tak povodňový rekord platící od středověku. Vodohospodáři předpokládali, že došlo ke kulminaci, Dunaj ale dál roste. Nejnověji vystoupal na úroveň 12,80 metru. V oblasti stále prší. Rozvodněný Dunaj zaplavuje i rozsáhlé oblasti Rakouska, na velkou vodu se už začali připravovat v Maďarsku i na Slovensku. V Německu i Rakousku zemřeli kvůli povodním dva lidé.

Dvanácti metrů a šedesáti šesti centimetrů Dunaj dosáhl v Pasově kolem druhé hodiny odpoledne. Vodohospodáři předpokládali, že tím řeka kulminovala a v podvečer začne klesat. Tyto předpoklady se ale nepotvrdily. V Pasově se stékají tři řeky - Dunaj, Inn a Ilz.

Řeka Inn v nedalekém rakouském městě Braunau od odpoledne výrazně klesá. „Co se stane v Braunau, máme za tři hodiny tady,“ vysvětlil pasovský starosta Jürgen Dupper. Dodal také, že více problémů než Dunaj způsobila řeka Inn. „Přišla s takovou silou, jakou jsem ještě nezažil,“ prohlásil.

Normálně má Dunaj ve městě okolo 4,5 metru, při stoleté vodě před 11 lety vystoupal na 10,81 metru. Na pomoc při boji s živlem do Pasova dorazilo 150 vojáků. V zaplaveném centru města nefunguje elektřina a všechny domácnosti jsou bez pitné vody.

Celkem se do záchranných prací v postižených regionech zapojilo přes 1 700 příslušníků německé armády.

Horst Seehofer, bavorský premiér

„Mohli bychom mít povodeň, jaká tu doposud nebyla.“

Kromě Pasova je situace dramatická také v nedalekém Rosenheimu, kde se protrhla hráz a v ulicích stojí 1,5 metru vody. Celkem byl stav katastrofy vyhlášen na deseti místech Bavorska, v řadě měst této největší německé spolkové země zůstaly dnes zavřené školy a nejezdí vlaky kvůli přerušeným tratím. 

Stoupající Labe v Drážďanech vyvolává strach

Varování před katastrofou se stále týká i mnoha částí východoněmeckých spolkových zemí Durynsko a Sasko, kde musely do dnešního rána zasažené oblasti opustit už tisíce lidí. Jen v okolí durynského Altenburgu muselo do bezpečí přes 1 200 osob, neboť většina obcí podél říček Sprotte a Pleisse je buď zčásti, nebo zcela zatopena. V Serbnitzu se protrhlo 50 metrů hráze. Několik tisíc lidí muselo opustit domovy také v saských městech Eilenburg a Grimma.

„Lze předpokládat, že výše hladin dosáhne stavu při povodních z roku 2002 a mohla by být i překonána,“ prohlásil krizový štáb severosaského kraje, jehož střediskem je Lipsko. V Sasku se očekává zhoršení situace i kvůli přílivu povodňové vlny ze sousedního Česka a příznivé nejsou ani předpovědi meteorologů, které varují před dalším deštěm. V podkrušnohorském městě Zwickau podle místních rozměry katastrofy již přesáhly rok 2002 a evakuace hrozí až 18 000 obyvatel, kteří bydlí v centru.

Zatopené Drážďany se před jedenácti lety staly symbolem ničivých povodní v Sasku. Dnes někteří místní obyvatelé s obavami hledí na stoupající hladinu Labe a přiznávají, že mají strach, co s ní udělají záplavy v Česku. Že by se opakovala katastrofa stejných rozměrů jako v roce 2002, ale nevěří. Zatím je vzedmuté Labe hlavně lákadlem pro turisty.

Naproti tomu v Bádensku-Württembersku se situace pomalu zklidňuje a tamní úřady hlásí pokles hladin téměř na všech řekách včetně Dunaje, které touto zemí na jihozápadě Německa protékají. Výjimkou jsou Rýn a Mohan, jejichž stav je nadále kritický.

V Rakousku je katastrofální situace

Na mnoha místech Rakouska je již kvůli záplavám katastrofální situace, ale úřady varují, že může být ještě hůře. V Horních i Dolních Rakousích má totiž Dunaj kulminovat až v úterý. Deštivé počasí posledních dnů v alpské republice připravilo o život přinejmenším dva lidi a další dva se pohřešují. Na mnoha místech se sesouvá podmáčená půda.

Úřady kvůli neustále stoupající hladině Dunaje vyhlásily podél toku stav ohrožení přírodní pohromou. Na řece byla zastavena veškerá doprava.

Dolní Rakousy při hranicích s Českem očekávají, že evropský veletok se k večeru přiblíží 11 metrům. Na stejné výši byl i při ničivých záplavách v srpnu 2002. Rozvodněný Dunaj částečně zatopil už několik rakouských měst, mezi nimi i historický Melk. Domovy musely opustit stovky lidí, v Korneuburgu policie dokonce evakuovala celé sídliště. Mnohde je prý situace dramatičtější, než tomu bylo před jedenácti lety.

V tyrolském Bergenu se v důsledku vytrvalých silných dešťů sesunuly celé svahy. Kamení a bahno zavalily silnice a železniční tratě. Pod lavinou bahna se ztratili dva lidé, kteří jsou nyní vedeni jako pohřešovaní. Podle předběžných odhadů povodně zničily v Rakousku tisíce hektarů zemědělské půdy.

V Německu a Rakousku kolabuje doprava

V oblasti kolem bavorského jezera Chiemsee je v obou směrech uzavřena dálnice A8 mezi Mnichovem a Salcburkem, na téže trase navíc nejezdí vlaky ani autobusy. V Rakousku je podle tamního automotoklubu zcela nesjízdná asi stovka úseků silnic, zejména v Dolních Rakousích v okolí Lince, Melku a Gmündenu.

Podle mluvčího německých drah dnes nejedou vlaky mezi Mnichovem a Salcburkem, Traunsteinem a Ruhpoldingem či mezi městy Weilheim a Garmisch-Partenkirchen. Už od neděle je uzavřeno železniční nádraží v šedesátitisícovém Rosenheimu v jižním Bavorsku. V Rakousku stojí páteřní železniční trasa mezi Salcburkem a Kufsteinem. Nefunguje asi spojení mezi Vídní a Pasovem.

Na trase z Mnichova přes Salcburk do Vídně a Klagenfurtu a také z Mnichova přes Innsbruck do Itálie nejedou mezinárodní rychlíky. Železniční spojení zčásti nefunguje ani v dalších německých oblastech postižených záplavami - tedy v Bádensku-Württembersku, Sasku, Durynsku a Sasku-Anhaltsku, kde je zcela mimo provoz nádraží v třicetitisícovém městě Zeitz.

Podle mluvčího německého autoklubu je situace na silnicích kritická zejména v Bavorsku. Dálnice A8 je uzavřena v úseku Bernau am Chiemsee - Bergen a auta na ní nepojedou nejméně do čtvrtka, protože voda poškodila vozovku. "Všechny objížďky jsou přetížené. Uzavřená je rovněž dálnice A5 mezi Karlsruhe a Heidelbergem. Celkem jsou v Německu kvůli vodě a sesuvům půdy uzavřeny desítky úseků silnic.

Kvůli vysoké hladině je pro lodní dopravu uzavřena většina německého toku Rýna, lodě nejezdí ani na Dunaji v Německu a Rakousku. Naproti tomu letiště zatím bez problémů fungují. Potíže nehlásí letiště ve Vídni ani v Mnichově, Norimberku a Augsburgu.

Thomas Schurtz, velitel hasičů rakouského města Steyr

„Museli jsme odtáhnout všechna auta, zdvihly jsme protipovodnňové zábrany a poté, co zasedl krizový štáb, jsme se celou oblast rozhodli evakuovat.“

Slováci a Maďaři jsou v pozoru. Čekají, co udělá Dunaj

Na povodňovou vlnu se připravují i na sousedním Slovensku, zejména pak v povodí Dunaje na jihu země. Kvůli vydatným srážkám v Německu a Rakousku hladina řeky o víkendu na slovenském území výrazně stoupla, v okrajové části Bratislavy, v Devíně u soutoku Dunaje a řeky Morava, voda zatopila sklepy několika domů. Meteorologové předpokládají další příval vody.

Ve dvou nejohroženějších lokalitách Bratislavy včetně Devína už vodohospodáři instalovali protipovodňové bariéry, které mají slovenskou metropoli ochránit před velkou vodou. Hladina Dunaje v Bratislavě dnes ráno dosáhla 741 centimetrů, od pátku se zvýšila o téměř tři a půl metru. Za dosavadním maximem z roku 2002 zaostává o více než dva metry. Meteorologové ovšem očekávají, že Dunaj bude v Bratislavě stoupat i nadále.

Protipovodňové práce probíhají i v maďarské Budapešti. Úřady počítají s tím, že by situace mohla být stejně vážná jako při záplavách v roce 2002, kdy bylo k posílení ochranných hrází použito pět milionů pytlů s pískem.

V pohotovosti jsou zejména povodňové štáby v župách Györ-Sopron a Komárom-Esztergom na severu země. Podle Bély Molnára z ředitelství státního vodohospodářství se na 6 000 lidí nyní účastní upevňování jednotlivých úseků ochranných hrází, které mají celkovou délku 1 000 kilometrů.

Silné deště pak trápí i Švýcarsko, kde záchranáři začali preventivně evakuovat obyvatele v oblasti Lucernu a Basileje. Hustý déšť a hladiny řek naštěstí pomalu klesají. Voda, která se vylila z některých jezer včetně Bodamského a Curyšského, ještě může stoupat, ale nepředstavuje žádné větší nebezpečí.

Podobná situace panuje i v sousedním Polsku, kde hasiči zpevňují protipovodňové hráze. Nebezpečí velkých záplav tam ale zatím nehrozí. V zemi podle tamních médií panuje nejhorší situace v Dolním Slezsku, kde voda zatopila hospodářství a místní komunikace v desítkách obcí.