Vyšetřovatelé OSN upozorňují na útoky chemickými zbraněmi v Sýrii

Ženeva – Vyšetřovatelé OSN tvrdí, že mají pádný důvod věřit, že při čtyřech útocích v Sýrii byly užity chemické zbraně. Nesdělili však, která strana konfliktu je použila, ani o jaké chemikálie se jednalo. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius později uvedl, že Francie má jistotu, že byl v Sýrii opakovaně použit sarin. Vyšetřovatelé také upozorňují na válečné zločiny a zločiny proti lidskosti, kterých se podle nich dopouštějí obě strany konfliktu. Bílý dům dnes vyzval Damašek k ukončení operace v Kusajru a varoval před rozšířením konfliktu do Libanonu. Chce další důkazy o chemických zbraních.

Komise vyšetřovatelů ve své nejnovější zprávě o porušování lidských práv oznámila, že prověřovala informace o údajných chemických útocích z března a dubna. „Máme pádné důvody věřit, že bylo použito omezené množství jedovatých chemikálií. Na základě dostupných důkazů ale nebylo možné stanovit, jaké chemické látky přesně byly užity, jakým způsobem byly dodány, ani viníka,“ řekl předseda vyšetřovací komise OSN, Brasilec Paulo Sérgio Pinheiro. 

Tým více než 20 vyšetřovatelů OSN od poloviny ledna do poloviny května vyslechl více než 400 svědků. „Mezi svědky, které jsme vyslechli, jsou oběti útoků, uprchlíci, kteří utekli z postižených oblastí, a zdravotníci,“ konstatoval Pinheiro. 

Vyšetřovací komise OSN zdůraznila, že k přesnějším závěrům o chemických zbraních by potřebovala odebrat vzorky přímo od obětí nebo na místě údajných útoků. Vyzvala proto Damašek, aby do země vpustil mezinárodní tým expertů. 

Ke čtyřem údajným útokům chemickými zbraněmi v Sýrii mělo dojít 19. března v Chán al-Asalu v severosyrské provincii Halab, 19. března v Utajbí nedaleko Damašku, 13. dubna ve čtvrti šajcha Maksúda v Halabu a 29. dubna ve městě Sarákib.

Ministr Fabius v prohlášení uvedl, že Francie si je „jistá, že v Sýrii byl opakovaně a na určitých místech použit sarin“. Opírá se o výsledek analýz provedených v jedné francouzské laboratoři ze vzorků, které Francie získala. Poznatky už Paříž předala OSN. Pro Francii je podle ministra nepřijatelné, aby ti, kdo použili chemickou zbraň, zůstali nepotrestáni.

Vyšetřovatelé zároveň upozorňují na dennodenní zvěrstva, ke kterým v bojích dochází.

Vyšetřovatelé obviňují syrskou armádu podporovanou milicemi z mučení, znásilňování, nuceného vystěhovávání a mizení lidí. Jenže ani opozice není bez viny, prý dochází k popravám bez obvinění, mučení, únosům a rabování. Násilnosti páchané rebely nicméně podle komise „nedosahují intenzity a rozsahu těch páchaných vládními silami a milicemi“.  

„Velmi mne překvapuje krutost zločinů, především případy mučení. Dále mne znepokojuje nasazování dětských vojáků v bojích,“ řekla členka nezávislé vyšetřovací komise OSN Carla Del Ponteová. V bojích v Sýrii bylo podle agentury AFP zatím zabito 86 dětských vojáků, z toho polovina padla od letošního ledna.

Putin tvrdí, že ruské rakety do Sýrie ještě nedorazily 

Ruský prezident Vladimir Putin dnes řekl, že dodávka raket S-300 pro Sýrii se ještě neuskutečnila. Syrský prezident Bašár Asad přitom minulý týden naznačoval, že část těchto raket, jejichž prodej byl dohodnut v minulosti, už do Sýrie dorazila. Putin zároveň vyjádřil politování nad vypršením unijního embarga na dodávku zbraní. „Jakékoliv pokusy ovlivnit situaci v Sýrii vojenskou silou jsou předem odsouzeny k neúspěchu,“ řekl ruský prezident. 

Embargo, které od května 2011 zakazovalo státům EU dodávky zbraní syrské opozici, přestalo platit od počátku června, takže nyní je na jednotlivých státech, zda se rozhodnou vyzbrojovat syrské rebely. Bezprostředně se dodávky nechystají.