V Sasku se bojí, co jim přinese Labe z Česka

Míšeň - Rozvodněné Labe dnes udeřilo v saské Míšni a rozlilo se do historického centra. Místní se obávají, kam až hladina Labe vystoupá, až do města dorazí povodňová vlna z Česka. Obavy mají i obyvatelé Pirny, která leží jen několik kilometrů za česko-neměckou hranicí.

„Drážďany se třesou před českou vlnou,“ hlásá dnes velký nápis na titulní straně nejčtenějšího německého deníku Bild. „Samozřejmě i my se třeseme,“ přiznal majitel stánku s novinami v centru Míšně, která leží asi 25 kilometrů od Drážďan. „Sem ke mně voda určitě nevystoupá, ale o něco níže to určitě schytají, pokud ta vlna z Česka přijde,“ nepochybuje.

Strach z toho, co evropský veletok ve městě udělá, mají hlavně starší obyvatelé. „Jestli Labe v Drážďanech vystoupí na devět metrů, tak to tu máme taky,“ poznamenala starší paní, která se přišla podívat na rozlitou řeku. Její hladina dnes ráno vystoupala na osm metrů, což už protipovodňová stěna nebyla schopná zastavit.

Rozvodněné Labe v Míšni
Zdroj: ČT24/ČTK/A

„Podle médií to má být letos ještě horší než v roce 2002, takže strach máme, protože tenkrát bylo zatopené úplně celé centrum,“ zavzpomínala na události v létě před jedenácti lety mladá žena.

Většina domů a obchodů v centru města má dveře do výšky obložené pytli s pískem a zabedněné výlohy. Tam, kde běžně proudí davy turistů, dnes měly téměř všechny restaurace a krámky zavřeno v očekávání dalšího úderu vodního živlu. „Tehdy (v roce 2002) lidi ani nestačili své obchody vyklidit, teď už se stihli připravit. Myslím, že tentokrát to bude dobré,“ věří navzdory varovným zprávám obyvatelka Míšně.

Záleží na tom, jestli v Česku upustí přehrady

Stejný obrázek dnes nabízela Pirna ležící proti proudu Labe nedaleko českých hranic. Kalná voda se vylila do historického centra a pěší zónu proměnila v nefalšovanou řeku. Obchodníci na poslední chvíli rychle vystěhovávali své živnosti a zvenku je utěsňovali igelity a pytli s pískem. V nejpostiženějších částech starého města museli lidé opustit své domovy.

„Všechno bude záležet na tom, co udělají Češi s vodou v přehradách. Pokud ji upustí, můžeme tu mít o metr víc,“ sleduje s obavami situaci v Česku jeden z obchodníků, který za pomoci policistů možná za minutu dvanáct obložil svůj krámek s oblečením před blížící se lagunou.

Záplavy ve městě Pirna v Sasku
Zdroj: DPA/Michael Kappeler/ČTK

„Bude tu víc vody, o hodně víc vody,“ je po minulých zkušenostech přesvědčena jedna z obyvatelek, která se přišla podívat na jezero uprostřed „brány do Saského Švýcarska“, jak se Pirně přezdívá. „Ale co. Žijeme u řeky, tak to musíme zvládnout,“ neopouští jí optimismus.