Syrští rebelové prohráli bitvu o Kusajr

Damašek - Syrská armáda oznámila, že po téměř třítýdenní ofenzivě zcela ovládla u hranic s Libanonem oblast města Kusajr, které bylo doposud jednou z bašt povstalců. Ti následně potvrdili, že se v noci na dnešek z Kusajru stáhli, nicméně oznámil, že v revoluci proti režimu prezidenta Bašára Asada budou pokračovat.

„Naše hrdinné ozbrojené síly vrátily bezpečnost a stabilitu do celého města Kusajr,“ uvedla státní televize s tím, že armáda „zabila velký počet teroristů (jak vláda označuje povstalce) a další zajala“.

Povstalci tuto skutečnost následně potvrdili a přiznali, že „bitvu o Kusajr prohráli“. V prohlášení uvedli, že se v noci na dnešek stáhli z Kusajru po ofenzivě syrské armády a bojovníků libanonského hnutí Hizballáh, při níž byly zabity stovky lidí. „Tváří v tvář tomuto množství zbraní a nehorázné intervenci Hizballáhu… zajistily desítky tisíc našich bojovníků stažení svých kolegů společně s civilisty,“ píše se v komuniké povstalců. Ti se prý stáhli, protože neměli munici.

Syrská armáda zahájila ofenzivu v Kusajru, který leží na důležité zásobovací cestě mezi Libanonem a Sýrií, 19. května. Podporovalo ji libanonské hnutí Hizballáh, pro něž to znamenalo zatím nejvýznamnější zapojení do syrské občanské války. Jak se boje o Kusajr stupňovaly, povolávali také rebelové na pomoc stále více svých ozbrojenců z celé Sýrie. Při obraně města prý hráli velkou roli i cizinci v řadách rebelů.

Ovládnutí Kusajru znamená další úspěch sil režimu Bašára Asada v syrské občanské válce, v níž vládní jednotky postupně získávají převahu. Syrská tisková agentura SANA napsala, že jednotky Asadova režimu zničily „tunely, kde se ukrývali povstalci, kteří se pak ve velkém počtu vzdali“. Armáda prý rovněž „zlikvidovala desítky bomb nastražených teroristy v domech a na ulicích s cílem zastavit postup vládních sil“.

Úspěch syrské armády přivítal Teherán. Írán „blahopřeje syrské armádě a syrskému lidu k vítězství nad sunnitskými teroristy v Kusajru,“ řekl náměstek íránského ministra zahraničí Hosejn Amír Abdollahían.

Armády osmnácti zemí se v Jordánsku zúčastní vojenského cvičení (zdroj: ČT24)

Spojenecké armády osmnácti zemí se v Jordánsku zúčastní vojenského cvičení. Američani v jeho rámci přivezou i protiletadlovou techniku, kterou rozmístí v blízkosti hranice se Sýrií. Jak uvedlo jordánské ministerstvo informací, jde o každoroční cvičení, jehož součástí je i trénink se střelami Patriot a letadly F-16. Ministerstvo potvrdilo, že jde o součást jordánské snahy o lepší obranyschopnost.

Budeme pokračovat v revoluci, hlásí syrská opozice

Syrská opozice dnes uvedla, že bude i přes porážku v Kusajru pokračovat v „revoluci“ proti režimu prezidenta Bašára Asada. Vojenský velitel Syrské svobodné armády (FSA), která je střechovou organizací povstalců, řekl, že jeho bojovníci jsou připraveni přenést konflikt i na libanonské území při pronásledování členů hnutí Hizballáh, jež podporuje syrské vládní jednotky. „Revoluce bude pokračovat a vítězství bude na straně těch, kdo bojují za dobrou věc, těch, kdo čelí nespravedlivosti a útlaku a brání své krajany,“ konstatovala ve svém prohlášení opoziční koalice.

Rusko cvičí syrské vojáky v ovládání protileteckých raket, se systémem S-300 ale zatím ne

Rusko jako spojenec Sýrie dovoz zbraní do neklidného regionu považuje za provokaci, cvičí ale syrské vojáky v používání protiletadlových raket. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na nejmenované ruské armádní zdroje. Syrští vojáci podstupují výcvik v ruském městě Tver na vojenské akademii vzdušné a kosmické obrany. Pracují s raketovými systémy S-200 a S-125. Většina z nich výcvik zahájila ještě před vypuknutím občanské války v Sýrii, sdělil ruský vojensko-diplomatický zdroj.

Výcvik s vyspělým systémem S-300, jenž má Moskva dodat Damašku, zatím ještě nezačal. V úterý ruský prezident Vladimir Putin sdělil, že systém S-300 ještě nebyl s ohledem na situaci v regionu do Sýrie poslán, Rusko nicméně zdůraznilo, že nepodlehne tlaku Západu a smlouvu s Damaškem na prodej S-300 nezruší.

Také Británie má důkazy o užití sarinu

Británie prý má „fyziologické důkazy“ o užití sarinu v bojích v Sýrii. Tento nervový plyn „velmi pravděpodobně“ použily vládní síly, uvedl podle agentury AFP nejmenovaný zdroj z britské vlády. „Testovali jsme (v Británii) fyziologické vzorky, které jsme získali ze Sýrie. Tyto vzorky odhalily přítomnost plynu sarin. Nasazení chemických zbraní v Sýrii je velmi pravděpodobně dílem režimu Bašára Asada,“ uvedl.

O užití sarinu ve válce v Sýrii mluvil v úterý také francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. V prohlášení uvedl, že Francie si je „jistá, že v Sýrii byl opakovaně na určitých místech použit sarin“. Opíral se o výsledek analýz provedených v jedné francouzské laboratoři ze vzorků, které Francie získala. Nezmínil se ale o tom, kde a kým byl plyn podle Paříže použit.

Francie čeká reakci

Francouzský prezident François Hollande prohlásil, že očekává světovou reakci na důkazy o použití sarinu v Sýrii. Na dotaz týkající se možné intervence do Sýrie Hollande řekl, že se musí reagovat v souladu s mezinárodním právem.

Přípravná schůzka nedohodla případnou účast Íránu na ženevské konferenci

Obvinění z Británie a z Francie zazněla krátce před ženevskou přípravnou schůzkou zástupců OSN, USA a Ruska, která má připravit mezinárodní konferenci k Sýrii. Účastníci schůzky se nedohodli o účasti Íránu a znovu se sejdou 25. června.