Dunaj v Bratislavě kulminuje na 10,34 metru

Bratislava – Dunaj v Bratislavě překonal hranici 10,34 metru. Podle hydrometeorologů kulminuje a hladina evropského veletoku by se na této úrovni měla udržet do rána. Původně se kulminace očekávala v noci na 10,45 metru. V Německu je situace stále kritická v Braniborsku a Sasku-Anhaltsku, pomalý pokles už zaznamenává Dunaj v Bavorsku a Labe v Drážďanech. Nejhorší za sebou už zřejmě má i Rakousko.

SLOVENSKO: Dunaj láme rekordy a otáčí tok Moravy

Dunaj měl podle nejnovějších odhadů kulminovat v noci na 10,45 metru, zvyšování hladiny se ale odpoledne značně zpomalilo poté, co řeka překonala hranici 10,3 metru. Podle hydrometeorologů by se hladina na této úrovni měla udržet do rána. „Po podrobné analýze můžeme uvést, že hladina Dunaje v Devíně a v Bratislavě se dostala do fáze kulminace,“ uvedla vpodvečer hydroložka Slovenského meteorologického ústavu Katarína Matoková. Dodala, že po desáté hodině večer by řeka v slovenské metropoli už neměla stoupat. 

Vodohospodáři doplnili, že kolem úrovně 10,3 metru se Dunaj bude držet nejméně několik hodin. Značně tak překonal dosavadní rekord z roku 2002, kdy vody dosáhly do výšky 9,91 metru. Jen v noci vyšplhala hladina Dunaje o 20 centimetrů. I s tím si ale protipovodňové zábrany v centru města dokázaly poradit. Kolem čtvrté hodiny odpoledne naměřili na mostě SNP průtok 10 540 m3/s, absolutní rekord v roce 1899 dosáhl 10 870 m3/s.

Obyvatelé bratislavské čtvrti Devín jsou kvůli přibývajícím masám vody už druhý den odříznutí od zbytku metropole, protože armáda musela na několik hodin přerušit nouzovou kyvadlovou dopravu nákladními vozy. Podle starostky místního úřadu Lenky Satinové by přejezd Devínskou cestou byl za nynější hladiny Dunaje riskantní. Některé rodiny musely být evakuovány. K večeru se situace v Devíně stabilizovala.

Rozvodněný Dunaj láká řadu zvědavců, na nábřeží bratislavského Starého Města jich přichází stále více. Dokonce se objevily případy, kdy lidé rozebírali části mobilních hliníkových zábran a odváželi je do sběru. Proto je teď v celé jejich délce hlídá městská policie. Ta uzavřela nábřeží Dunaje od Mostu SNP po Starý most. Kvůli „záplavové turistice“ v některých oblastech vstup lidí k protipovodňovým stěnám zakázala.

Problémy dělá na Slovensku i rozvodněná Morava - musel být kvůli ní zavřen most do Rakouska Moravský Svätý Ján - Hohenau. Situaci na Moravě zhoršuje Dunaj, který tlačí na tok Moravy a brání jejímu přirozenému odtékání, dokonce nastal zpětný tok. Hladina Moravy ve Vysoké pri Morave překonala o 20 centimetrů rekord z roku 2002.

V pohotovosti jsou stovky hasičů, policistů a vojáků, jejichž počet se přes noc ještě zvýšil. Hydrometeorologové, premiér i představitelé hlavního města podle serveru Aktualne.sk ale ujišťují, že protipovodňová opatření by měla běsnící vodní živel zvládnout.

Slovensko investovalo před dvěma roky do protipovodňových zábran přes 800 milionů korun. Tyto peníze se dnes Bratislavě vrátily, protože ji bariéry dokázaly ochránit. Nápor veletoku vydržely, protože nejsou jen na povrchu, ale i pod nábřežím. Injektáže a piloty jdou na některých místech do dvanácti metrové hloubky, aby zabránily průsakům.

Kvůli povodňovému nebezpečí dnes nešlo v Bratislavě do školy téměř tisíc žáků a studentů. Pro případ potřeby urychlené evakuace obyvatel připravil krizový štáb 15 autobusů i další vozidla. Informace o první oběti záplav na Slovensku se nepotvrdily. Podle záchranářů lidské tělo nalezené u vodního díla Gabčíkovo na jihu země bylo ve vodě delší dobu.

NĚMECKO: Drážďany zřejmě mají nejhorší za sebou, další spolkové země čekají příval vody z Česka

Centrum Drážďan dnes bez větších obtíží zvládlo příchod očekávané povodňové vlny z Česka. Labe v saské metropoli již několik hodin nestoupá, podle všeho dosáhlo svého vrcholu a v pět hodin odpoledne dokonce hladina o centimetr klesla. Povodňovou vlnu ale očekávají další spolkové země dále po proudu. V Dolním Sasku by se tok Labe měl v závěru týdne výrazně vzedmout. Je těžké předpovědět, do jaké výšky hladina řeky vystoupá. Tisíce požárníků, policistů a vojáků v této spolkové zemi jsou podél řeky v plné pohotovosti v očekávání kritické fáze. Od dnešního dne budou na hrázích hlídky ve dne v noci. Na řece Schwarze Elster (Černý Halštrov) u města Jessen v Sasku-Anhaltsku se protrhla hráz. Na místo byl vyslán vrtulník, aby asi 30 metrů dlouhou průrvu zacelil shozenými pytli s pískem. Již ve středu se na stejné řece protrhl val v Herzbergu.

V Drážďanech hladina řeky s 876 centimetry před polednem zřejmě dosáhla svého vrcholu, což je o trochu příznivější, než se původně očekávalo. Úřady se totiž připravovaly na kulminaci kolem devíti metrů. Labe má běžně v Drážďanech dva metry, při povodni v roce 2002 to bylo 9,4 metru. Do stejné výšky sahají protipovodňové stěny chránící historický střed města, dnes  měly ještě nejméně půl metru rezervu. Podle saského krizového štábu ale hladina bude opadávat jen velmi pozvolna.

Situace se vyhrotila v bavorském Deggendorfu, kde se protrhla jedna z hrází a další hrozí protržením. Podle serveru časopisu Spiegel okamžitě po protržení hráze zalilo obec ohromné množství vody. Stoupala tak rychle, že lidé neměli šanci opustit své domovy a čekali na střechách domů na záchranu. „Je to tady životu nebezpečné. Domy jsou zaplaveny až do výšky tří metrů,“ popsal kritickou situaci místní hasič. Protržení hrází se obávají i obyvatelé Straubingu. Dunaj v Bavorsku klesá o několik centimetrů v hodině, v Pasově již řeka klesla o tři metry.

Navštívit postižené oblasti se po kancléřce Angele Merkelové chystá i německý prezident Joachim Gauck. V neděli ráno se chce zúčastnit bohoslužby v Halle, kde úřady ve středu kvůli hrozbě protržení hráze evakuovaly 30 000 lidí. Sála v tomto městě v Sasku-Anhaltsku nadále hrozí velkými škodami.

Následky záplav v Rakousku
Zdroj: ČT24

RAKOUSKO: Dunaj zlomil ve Vídni rekord, voda uvěznila pasažéry na lodi

Situace zůstává napjatá i v Rakousku. Západ země už sice má nejhorší za sebou a voda začala klesat už i ve východních oblastech. Rekordní naměřené hodnoty hlásí z Korneuburgu u Vídně - 8,10 metru. Při záplavách před 11 lety tam zaznamenali o 21 centimetrů méně. V samotné metropoli už Dunaj také kulminoval a situace se tam začíná pomalu uklidňovat. Hladina veletoku tam o čtyři centimetry překonala rekordních 7,89 metru z roku 2002.

Kvůli velké vodě je už od neděle v přístavu Nussdorf mezi Vídní a Klosterneuburgem zablokována čtyřhvězdičková výletní loď Filia Rheni. Podle informací Die Presse na lodi zůstalo uvězněno 150 britských turistů, část z nich je zdravotně postižená. Most spojující kotvící ponton s břehem odnesl silný proud. Záchranáři vozili na loď potraviny motorovým člunem, dnes se rozhodli plavidlo evakuovat. Loď se během svého nedobrovolného pobytu stala atrakcí, o kterou se zajímala mnohá média. Nizozemský kapitán plavidla Arie Hauvelman také řekl, že situace není tak vážná, jak se ze břehu zdá, a že pasažéři jsou v dobrém rozpoložení.

Obzvláště zasažena byla ve Vídni restaurační zařízení v záplavové oblasti podél Nového Dunaje, což je systém kanálů, který rakouskou metropoli chrání před povodní. Některá místa jsou stále až dva metry pod vodou. Zatopeny zůstávají také vídeňské přístavy Lobau a Albern.

MAĎARSKO: I Budapešť čeká historickou povodeň

Na záplavovou vlnu na Dunaji se už intenzivně připravují i v Maďarsku. Premiér Viktor Orbán sdělil, že veletok bude v zemi postupně kulminovat od pátku, a označil devět nejohroženějších míst, mezi nimiž je i Budapešť.

V hlavním městě se nejvyšší stav očekává až v pondělí, kdy by měla voda vystoupat na rekordních 885 centimetrů. Podle vodohospodářů by to bylo o 25 centimetrů více než rekordní úroveň z roku 2006. Do dnešního rána bylo v župě Pest, obklopující metropoli, evakuováno 241 obyvatel, většinou z menších obcí v blízkosti Dunaje. Policie uzavřela v Budapešti nábřeží a do bezpečí zamířila i zvířata z místní zoo, kterou voda zaplavila už v roce 2006 . Řeka tehdy vystoupala na rekordních 860 centimetrů. 

Protipovodňové přípravy jsou připraveny podél Dunaje na úseku dlouhém 191 kilometrů v župách Györ-Sopron, Komárom-Esztergom a Pest. V Györu-Soproni buduje ochranné hráze na 5 000 lidí.

Situace v Polsku není tak dramatická jako v Německu či Česku, hasiči nicméně provedli na dva tisíce zásahů a spolu s dobrovolníky zpevňovali hráze.