Jako z pohádky: Prostá šička přežila pohromu a ke štěstí přišla

Dháka – Dokázala přežít 17 dní v troskách zřícené budovy v Dháce a je z ní celebrita. Devatenáctiletá švadlena Rešmi Bégamová byla dnes propuštěna z nemocnice a čeká ji nové zaměstnání u mezinárodního hotelového řetězce. V podzemí zhroucené osmipodlažní stavby s textilními dílnami přežila se čtyřmi balíčky sušenek a trochou vody a zapřisáhla se, že už nikdy v žádné textilce pracovat nebude. Dubnové neštěstí si vyžádalo 1 129 obětí.

Bégamová po své záchraně dostala nabídky od řady charitativních organizací a hotelů. Nakonec se rozhodla přijmout práci v luxusním hotelu Westin v Dháce. Manažer firmy sdělil, že Bégamová bude působit jako „ambasadorka pro styk s veřejností“. Podle zástupců hotelu bude náplní její práce hlavně hovořit s hosty.

Podle představitelů vojenské nemocnice, kde se Bégamová léčila, se pacientka již plně zotavila. „Cítím se zcela zdravá. Zotavila jsem se duševně i fyzicky. Všem moc děkuji,“ řekla médiím po propuštění z nemocnice žena, která při zřícení budovy utrpěla zranění hlavy. Po téměř měsíci léčení nicméně přiznala, že ji stále trápí noční můry spojené s jejím dlouhým pobytem pod sutinami. „V noci mívám pořád strach. Kdykoli si na ty dny vzpomenu, cítím se špatně. Většinu toho, co jsem dělala pod troskami, už jsem ale zapomněla,“ prohlásila.

Bégamová ve zříceném komplexu Rana Plaza, kde se šily oděvy pro řadu západních značek a obchodních řetězců, pracovala v jednom z textilních závodů za ekvivalent asi 1 200 korun měsíčně. Nízké platy zaměstnanců v bangladéšském textilním průmyslu se společně s nedostatečnými bezpečnostními opatřeními staly po neštěstí hlavním terčem domácí i mezinárodní kritiky.