Putinovi zkrachovalo manželství

Moskva – První manželský pár Ruska ohlásil rozchod. Manželství Vladimira a Ljudmily Putinových zkrachovalo. Manželka ruského prezidenta dnes rozchod prvního páru potvrdila. „Ano, je možné říct, že je to civilizovaný rozvod,“ řekla Ljudmila Putinová novinářům.

Prezident se dnes večer s manželkou ukázal ve Velkém kremelském paláci na baletu Esmeralda. Program prvního páru přitom předem zveřejnila státní média, která zvlášť zdůraznila přítomnost Ljudmily Putinové. Ruský televizní kanál Rossija-24 pak přišel se senzační zprávou, že s manželstvím prezidenta je konec. „Bylo to naše společné rozhodnutí, naše manželství skončilo,“ komentoval rozchod Putin.

Manželka ruského prezidenta se v poslední době objevovala na veřejnosti jen sporadicky. To přiživovalo spekulace, že manželství Putinových má problémy. Ljudmila se po boku manžela na veřejnosti objevila naposledy při jeho loňské květnové prezidentské inauguraci. 

Ljudmila a Vladimir Putinovi v roce 2003
Zdroj: AP/Mikhail Metzel/ČTK

Není dosud jasné, zda jsou Putinovi už rozvedení, nebo je úřední krok teprve čeká. Putin novinářům vysvětlil, že se s manželkou prakticky nevídali. Každý si žije svůj život. Ljudmila doplnila, že jí veřejný život nesvědčí, špatně snáší přelety letadlem. Navždy prý ale s Vladimirem Vladimirovičem zůstanou „velmi blízkými přáteli“. 

Už dříve se spekulovalo o rozpadu Putinova manželství a o jeho případných nových partnerkách, jednou z nich měla být i gymnastka a olympijská vítězka Alina Kabajevová. 

O Ljudmile Putinové-Škrebněvové toho není mnoho známo, do školy chodila v Kaliningradě, pracovala jako zdravotnice a letuška. Po svatbě s Putinem vystudovala romanistiku v Leningradě (dnes Petrohrad). Ovládá němčinu, španělštinu a francouzštinu. Putinovi se vzali před 30 lety, mají spolu dvě dcery.