Policie osvobodila z bosenského parlamentu stovky lidí

Sarajevo - Bosenská policie dnes osvobodila na 800 lidí, kteří byli kvůli davu demonstrantů nuceni strávit noc v sarajevské budově parlamentu. Ve čtvrtek se u parlamentu konal protest kvůli absenci slibovaného zákona o rodných číslech a jeho účastníci zablokovali všechny vchody. Poslanci, úředníci a dvě stovky zahraničních hostů se dostali ven až dnes nad ránem, kdy se speciální policejní jednotce podařilo vytvořit ochranný kordon.

Demonstranti chtěli zákonodárce donutit k tomu, aby urychleně přijali zákon o rodných číslech. Platnost původního zákona skončila letos v únoru a na znění nového se poslanci zatím nedokázali dohodnout. Mnohé bosenské rodiny se proto dostávají do velmi složité situace. Nově narozené děti totiž právně „neexistují“, nemohou být zdravotně pojištěny a nemohou ani cestovat do zahraničí.

Legislativa vázne na rozdělení územní příslušnosti matričních úřadů v sektorech osídlených Srby, Chorvaty a Bosňáky. Etnické spory blokují paragraf o přiznání práva na rozdělování rodných čísel. Vláda prozatím problém řeší vydáváním dočasných rodných čísel.

Několik tisíc demonstrantů vytvořilo ve čtvrtek lidský řetěz kolem parlamentu a zablokovalo vchody. Policie čekala, až řady protestujících prořídnou, lidi uvězněné uvnitř evakuovala kolem 4:00 SELČ. Kromě poslanců a úředníků bylo v parlamentu asi 250 cizinců, kteří se účastnili dvoudenního zasedání Evropského fondu pro jihovýchodní Evropu (EFSE).