Maďarsko ustupuje, část kritizovaného dodatku ústavy zmizí

Budapešť - Opakovaná kritika ze strany Bruselu nakonec zafungovala. Maďarsko část čtvrtého ústavního dodatku vyškrtne. Podle maďarského ministra zahraničí Jánose Martonyiho parlament ze základního zákona země vyjme pasáže o mimořádné dani v souvislosti s rozsudkem Soudního dvora EU a sporné části o dohledu nad soudnictvím.

Evropská unie v posledních týdnech Budapešť opakovaně vyzývala, aby vysvětlila všechny sporné části čtvrtého dodatku. Ten prezident János Áder v březnu i přes výhrady opozice, Bruselu i maďarského ombudsmana Mátéa Szabóa podepsal. Jak Martonyi uvedl, Budapešť již zaslala dopis Evropské komisi, ve kterém ji informuje o všech plánovaných změnách ústavy.

Evropská komise kritizovala především pravomoc šéfa maďarského úřadu pro dohled nad soudnictvím, který může kontrolovat a přesouvat případy. O možnost převést případy k jinému soudu zmíněný úřad přijde. „Vláda vyřeší problém přetížených soudů určitými strukturálními změnami,“ prohlásil podle agentury Reuters šéf maďarské diplomacie na tiskové konferenci.
   
Sporná je také klauzule o platebních závazcích v souvislosti s verdikty Soudního dvora EU. Zmíněná ústavní pasáž uvádí, že pokuty udělené tímto soudem mohou být napříště uloženy přímo občanům jako mimořádná daň, aby sankce již vláda nemusela platit z rozpočtu. 

Viktor Orbán
Zdroj: Tibor Simogyi/ISIFA/SME

Evropské komisi se také nelíbí omezení propagace politických stran. V tomto směru Budapešť podle všeho žádnou změnu nechystá. Martonyi prohlásil, že volby do Evropského parlamentu se v zemi uskuteční podle stejných pravidel jako jakékoli jiné národní hlasování.

Maďarský premiér Viktor Orbán změnil za poslední tři roky množství zákonů v zemi, protože má většinu v parlamentu. Podle něj jde o změny demokratické. Právním expertům EU vzkázal, že pokud mají nějaký problém s ústavními dodatky, mají o tom předložit důkazy.
   
Analýzu ústavních změn v Maďarsku nedávno prováděla i Benátská komise, odborný orgán složený z bývalých ústavních soudců Rady Evropy, kteří monitorují porušování lidských práv v Evropě. Výsledky svých zjištěni by měla představit ještě tento měsíc.