Severní Korea obnovila telefonické spojení s jihem

Pchjongjang - Severní Korea dnes po linii Červeného kříže obnovila telefonické spojení s Jižní Koreou, které Pchjongjang přerušil v březnu během vyhroceného konfliktu se Soulem. KLDR také svému jižnímu sousedovi předložila návrh uspořádat v neděli pracovní rozhovory o obnovení styků, tedy ještě před středečním jednáním na ministerské úrovni. Obě země se teď přou o to, kde by se měla nedělní schůzka uskutečnit.

Severní Korea po období prudkého zhoršení vztahů se svým jižním sousedem ve čtvrtek navrhla zahájení dialogu o obnovení provozu průmyslové zóny v severokorejském Kesongu a obnovení přeshraničních zájezdů turistů do severokorejského letoviska Kumgang v oblasti Diamantových hor.

Jižní Korea nabídku dialogu přijala s tím, že úvodní jednání, které by mělo podle ní zahrnovat společné obchodní projekty, ale také otázku rodin rozdělených korejskou válkou v letech 1950–1953, by se mohlo uskutečnit ve středu 12. června, a to na vládní úrovni.

Pchjongjang dnes přišel s protinávrhem, aby se ještě před středeční ministerskou schůzkou uskutečnilo v neděli jednání na „pracovní úrovni“ v Kesongu, kde jihokorejské firmy zaměstnávaly 53 000 severokorejských dělníků, než KLDR v dubnu průmyslový komplex uzavřela. Důvodem pro zorganizování pracovní schůzky je podle Pchjongjangu fakt, že „vztahy mezi oběma zeměmi řadu let spočívaly na mrtvém bodě a vzájemná nedůvěra dosáhla extrémní úrovně“.

Jižní Korea použila dnes obnovenou horkou linku k přijetí návrhu pracovního setkání, uvedla ale, že by se schůzka měla konat v pohraniční vesnici Pchanmundžom.