Mandelův zdravotní stav se zhoršil, opět je hospitalizován

Pretoria - Bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela se opět léčí v nemocnici s plicní infekcí. Jeho stav je sice stabilní, ale znepokojivý. Známý bojovník proti apartheidu oslaví v červenci své 95. narozeniny, kvůli plicní infekci byl v nemocnici už v březnu. Mandelův zdravotní stav je opět ostře sledován, neboť mnozí Jihoafričané se obávají, že jeho smrt ohrozí křehkou stabilitu demokracie v zemi či pokojné soužití různých skupin jihoafrického obyvatelstva.

„Dnes ráno kolem 01:30 se jeho stav zhoršil a byl převezen do nemocnice v Pretorii,“ sdělil prezidentský úřad Jacoba Zumy. Na veřejnosti se koncem dubna objevily Mendelovy záběry pořízené za návštěvy prezidenta Zumy. Na zveřejněných snímcích bylo vidět, že je Mandela velmi slabý a má nepřítomný výraz.

Nositel Nobelovy ceny za mír pobýval kvůli plicní infekci v nemocnici již v prosinci a následně v březnu. Mandela byl za apartheidu vězněn a již tehdy se u něj objevily plicní potíže. V roce 1994 stal prvním černošským prezidentem země. Úřad zastával pět let. Nyní už přes deset let není veřejně aktivní, stále však zůstává morální autoritou.