Amerika stále dýchá zašlou slávou autokin

Washington – Spojené státy americké si v těchto dnech připomínají osmdesáté výročí od založení prvního autokina. Kultovní záležitost 50. a 60. let, kdy v Americe existovalo na čtyři tisíce podobných projekčních ploch, sice v posledních letech vlivem modernějších technologií strádá; stovky autokin ale dosud fungují v celých Spojených státech i v Evropě.

Historicky první příležitost sledovat filmový snímek z pohodlí sedaček vlastního automobilu měli Američané 6. června 1933. Richard Hollinhsead, provozovatel rodinného podniku se zbožím pro motoristy, tehdy na zeď ve městě Camden promítl snímek Wife Aware. Zatímco tento film se do dějin nijak nezapsal, projekce v New Jersey otevřela cestu ke vzniku fenoménu.

Největší popularity dosáhla autokina po druhé světové válce. Na území Spojených států jich tehdy fungovalo na čtyři tisíce a jejich popularita byla taková, že kvůli nim řada klasických kin ukončila provoz. Na rozdíl od nich přitom velké plochy autokin (vůbec největší v connecticutském Newingtonu dokázalo pojmout až čtyři tisíce aut) neumožňovaly centrální ozvučení. Každé stání proto mělo vlastní reproduktory, které se zavěšovaly na boční okénka, později je nahradila klasická sluchátka.

Pokles zájmu: televize, video, multiplex

Pokles zájmu o autokina přinesla sedmdesátá léta, rozvoj domácího videa a později především nástup multiplexů. Primární zdroj příjmů pro ně nyní nepředstavuje ani tak prodej lístků, jako spíše občerstvení – hamburgerů a popcornu. Na speciální projekční plochy navíc tlačí Hollywood - požaduje, aby přešla na digitální technologii.

„Mně je devětapadesát a mnohým majitelům autokin je 70, 75 nebo 80 let a ti nedají 100 nebo 150 tisíc dolarů a víc do nového digitálního systému,“ podotýká v této souvislosti majitel autokina Jim Kopp ze státu Virginia; jen zde jich dříve fungovalo sto padesát, dnes jich je v provozu pouhých devět.

V Evropě nedosáhl kult autokin nikdy takové síly jako ve Spojených státech, ačkoli první kino tohoto druhu na starém kontinentě otevřeli už v září 1957 ve městě Castelfusano nedaleko Říma. Během letní sezony se v posledních letech autokina nesměle prosazují i v Česku – sledovat film zpoza volantu mohou řidiči v Praze nebo v Ostravě.

Reportáž Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)