Jednání KLDR s Jižní Koreou bylo úspěšné. Trvalo 18 hodin

Pchanmundžom (KLDR) - Zástupci Severní a Jižní Koreje se na dnešní pracovní schůzce v pohraniční vesnici Pchanmundžom shodli na podrobnostech rozhovorů mezi oběma zeměmi na ministerské úrovni. Rozhovory se uskuteční ve středu a ve čtvrtek v Soulu. Zájem o jednání projevila Severní Korea. Chtěla by obnovit provoz společného průmyslového komplexu Kesong i další spolupráci.

Dnešní jednání, které mělo připravit půdu pro středeční rozhovory mezi oběma zeměmi na ministerské úrovni, trvalo 18 hodin. Podle agentury AP se jednalo o vůbec první jednání tohoto druhu po více než dvou letech. Nadcházející schůzka na ministerské úrovni bude prvním podobným setkáním zástupců Severu a Jihu dokonce za posledních šest let.

Mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení novinářům řekl, že na pořadu dnešního jednání byly technické otázky ministerské schůzky včetně sjednání místa rozhovorů a rozsahu delegací. „Dohodli jsme se, že jednání bude pokračovat,“ řekl jihokorejský mluvčí a dodal, že rozhovory proběhly hladce a „bez rozmíšek“. Odpoledne místního času (v noci SELČ) rozhovory skončily.

Na pořadu odpolední schůzky podle všeho byla především obnova pozastavených bilaterálních obchodních styků, včetně znovuotevření společného průmyslového komplexu Kesong. V Kesongu jihokorejské firmy zaměstnávaly 53 tisíc severokorejských dělníků do doby, než KLDR v dubnu průmyslovou zónu uzavřela.     

S návrhem dialogu mezi oběma zeměmi přišla KLDR

Zahájení dialogu o obnovení provozu Kesongu a obnovení přeshraničních zájezdů turistů do severokorejského letoviska Kumgang v oblasti Diamantových hor navrhla ve čtvrtek Severní Korea. Stalo se tak po období prudkého zhoršení vztahů s Jižní Koreou.

Podle analytiků je jakýkoli dialog známkou zlepšení vzájemných vztahů, které byly v posledních letech poznamenány třemi severokorejskými jadernými testy. Jednalo se o odpaly raket dlouhého doletu a dva útoky z roku 2010, při kterých zahynulo 50 Jihokorejců a z nichž Soul viní Pchjongjang. Vztahy poznamenala i agresivní rétorika KLDR uplynulých měsíců. Oficiální představitelé obou zemí se naposledy sešli k rozhovorům v únoru 2011.