Protipovodňová opatření na Slovensku obstála, úřady je přesto ještě vylepší

Bratislava – I když na Slovensku minulý týden protipovodňová opatření obstála v pořádné zatěžkávací zkoušce, úřady nechtějí usnout na vavřínech a dál chtějí protipovodňovou ochranu posilovat. Posílení hráze se očekává například v Komárnu, kde se do Dunaje vlévá nejdelší slovenská řeka Váh. Zlepšení protipovodňových opatření je podle úřadů potřebné i v povodí dalších slovenských řek.

Slovensko sice v uplynulém týdnu zvládlo povodňovou vlnu na Dunaji bez větších potíží, země podle úřadů ale bude muset dál zlepšovat protipovodňovou ochranu. V Bratislavě se nový protipovodňový systém při první velké zatěžkávací zkoušce osvědčil s výjimkou krátkého úseku, kde došlo k výraznějším průsakům vody. 

Hlavně v Komárnu a okolí a u Štúrova způsobila problémy prosakující voda, kterou se vojáci, hasiči a dobrovolníci snažili zastavit pomocí pytlů s pískem. Stovka hasičů zůstala v terénu i dnes. 

Ministr životního prostředí Peter Žiga chce proto do budoucna investovat do dalších protipovodňových opatření. Až 400 milionů eur by na tyto účely mohlo Slovensko čerpat z fondů EU. „Investice do protipovodňových opatření je třikrát až čtyřikrát levnější než sanace nebo záchranné práce,“ uvedl Žiga.

Svazující zákony se změní

A změnit by se mohly kvůli povodním na Slovensku i zákony. Žiga upozornil, že minulý týden se začalo Slovensko sice na povodňovou vlnu chystat včas, úřady tím ale prakticky porušily předpisy. V současnosti totiž výstavbu protipovodňových zábran svazují jednotlivé stupně výstrahy. A to by mohlo znamenat, že by se k opatřením podle zákona mohlo přistoupit až příliš pozdě. 

Po vydatných srážkách v Německu a Rakousku Dunaj v Bratislavě vystoupal na nové maximum 1034 centimetrů a metropoli před záplavami ochránil vylepšený protipovodňový systém zahrnující mobilní stěny. Hladina evropského veletoku výrazně stoupla také ve městech na jižním Slovensku.   

Slovenští meteorologové dnes upozornili, že kvůli očekávaným srážkám v Německu a Rakousku by hladina Dunaje mohla v Bratislavě stoupnout v úterý až o půldruhého metru. Dnes dopoledne byla pod úrovní sedmi metrů, tedy zhruba na dvojnásobku normálu. Oproti rekordu z minulého týdne ovšem klesla o více než tři metry.