Spojené státy brzy rozhodnou o vyzbrojení syrské opozice

Washington - Bílý dům může tento týden rozhodnout o případném vyzbrojení syrské opozice. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na úřední zdroj. Ministr zahraničí John Kerry kvůli tomuto jednání prý odložil i plánovanou cestu na Blízký východ. Syrská armáda spolu s libanonským Hizballáhem už minulý týden dobyla zpět pohraniční město Kusajr a teď se má připravovat na boje o Aleppo. Izraelský ministr pro strategické záležitosti dnes také řekl, že vítězem dvouletého konfliktu může být prezident Asad. Ostatní ministři s ním ale nesouhlasí.

Izraelský ministr pro strategické záležitosti Juval Steinic dnes řekl, že vítězem více než dvouletého syrského konfliktu může být režim prezidenta Bašára Asada. „Vždy jsem byl toho názoru, že Asad může s podporou Íránu a Hizballáhu získat převahu,“ řekl. Asad je podle něj nejen schopen ve funkci přežít, ale získat zpět i ztracená území. 

Jenže izraelská vláda jako taková názor ministra Steinice nesdílí. Premiérův mluvčí Mark Regev upozornil, že ministr Steinic hovoří výhradně za sebe a že izraelská vláda k otázce Asadovy budoucnosti žádný oficiální postoj nemá. 

Izrael po celou dobu odmítá do konfliktu zasahovat s výjimkou případů, kdy hrozí, že Sýrie začne vyzbrojovat Hizballáh. Izraelci odhadují, že desetina rebelů, kteří nyní bojují proti Asadovi, vyznává radikální islám, takže v zájmu Izraele není vítězství těchto kruhů. K opatrnosti Izrael radí také při jednání o případném vyzbrojování opozice, protože je třeba vyloučit, aby se zbraně nedostaly do rukou radikálů.