Vražda černošského mladíka u soudu – obhájí obžalovaný verzi o sebeobraně?

Sanford – V Sanfordu na Floridě dnes začal ostře sledovaný proces s Georgem Zimmermanem (29). Ten loni jako člen místní dobrovolné hlídky zastřelil černošského mladíka Trayvona Martina. Obžalovaný tvrdí, že jednal v sebeobraně, prokurátor ho ale viní z vraždy druhého stupně. Debatuje se také o tom, zda nebyl útok rasově motivovaný.

Proces s Georgem Zimmermanem dnes začal výběrem šestičlenné poroty. Vzhledem k tomu, že vražda černošského mladíka vzbudila v Sanfordu obrovský rozruch, nebude zřejmě jednoduché vybrat nestranné členy poroty. „Myslím, že by neměl být vybrán nikdo ze Sanfordu, protože tu asi není nikdo dost objektivní, aby mohl v tomto procesu rozhodovat,“ řekla právní asistentka Sheena Rowlandová, která sama ze Sanfordu pochází. „Vzhledem k celostátnímu zpravodajskému krytí tohoto případu bude nejspíš velice obtížné nalézt porotu, která by byla nestranná vůči oběma stranám,“ přidává se i advokát Nicholas Dorsten. 

Otec oběti Tracy Martin

„Ulevilo se nám, že proces začíná. Hledáme zde spravedlnost pro našeho syna. Jeho život vyhasl zbytečně a tragicky, ale vybízíme ke klidu.“

Fotografie Trayvona Martina
Zdroj: ISIFA/Allison Joyce/Getty Images

Soud bude především řešit, zda jednal Zimmerman v sebeobraně, nebo ne. Zimmerman jako člen sousedské hlídky zaútočil loni 26. února na neozbrojeného černošského mladíka, s nímž se údajně popral. Oba muži se střetli, když středoškolák Martin s nataženou kapucí mikiny vyšel z obchodu se sáčkem bonbonů a plechovkou čaje. 

Policisté nejprve střelce ani nezatkli, protože místní zákony netrestají použití střelné zbraně v sebeobraně. Krátce po zabití černošského mladíka Zimmerman zmizel a se svými obhájci přerušil jakýkoli kontakt. Nakonec se ale sám vydal policii. U soudu teď čelí obvinění z vraždy druhého stupně. 

Původně lokální kauza postupně upoutala pozornost amerických médií a zaujala nakonec i Bílý dům. „Kdybych měl syna, vypadal by jako Trayvon,“ komentoval nedávno střelbu v Sanfordu prezident Barack Obama.