Britská policie pacifikovala odpůrce summitu G8

Londýn – V centru Londýna se dnes střetli policisté s antiglobalisty protestujícími proti chystanému summitu G8. Ve čtvrti Soho vtrhla zásahová jednotka do domu, který okupovali squatteři a odpůrci summitu. Skupina StopG8 chystala protestní akci – „karneval proti kapitalismu“. Policie při střetu s demonstranty zatkla nejméně 32 lidí.

Příští týden v pondělí začíná v Severním Irsku v Ulsteru schůzka zemí skupiny G8. Summit hostí britský premiér David Cameron, dorazí na něj představitelé osmi nejmocnějších zemí světa – včetně ruského prezidenta Putina nebo německé kancléřky Merkelové. 

Jenže v Británii se už teď chystají proti summitu protestní akce. Policie dnes zasahovala proti odpůrcům G8 v centru Londýna. Bezpečnostní síly vtrhly do domu, který okupovali squatteři a odpůrci summitu. Potyčky se rozšířily až na střechu domu, kde policisté jednoho z posledních aktivistů přemohli. 

Demonstrant proti summitu G8:

„G8 je jen zástěrka pro korporátokracii, pro kleptokraty. Jde o to, aby vydělávali více peněz a rozdělovali svět, aby všichni byli ještě bohatší.“

Asi stovka demonstrantů se shromáždila před sídlem ropné společnosti British Petroleum a další aktivisté se sešli před úřadovnou americké firmy na výrobu zbrojního materiálu. Policisté zasahovali proti odpůrcům summitu také v Oxford Street.